-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
Atlas by Collins

Den här kartappen är betydligt mer omfattande än vad som först når ögat.
Du kan luras att tro att det bara är en snurrande jordglob med textinformation om olika länder. Men gräver du runt lite i gränssnittet inser du snabbt att det finns mer att hämta. Och då menar jag verkligen hämta eftersom du kan ladda ner nya jordglobspaket med olika teman, exempelvis historiska allianser och konflikter.
Jag testar till exempel att ladda ner Environment, ett paket som innehåller jordens natur och människans påverkan på den och får då upp en glob där du ser hur naturen ser ut i olika delar av världen och kan läsa om ämnet.
Huvudfunktionen i appen oavsett glob är dock textinformation om världens alla länder, detta kommer du alltid åt. Du snurrar på globen och när markeringsikonen i mitten passerar olika länder och städer så dyker namnet på dessa upp i rutan ovanför ihop med en bild på landets flagga. När du hittar ett land eller en stad som du finner extra intressant klickar du på i-ikonen och får upp en ruta med massor av textinformation. Allt från valuta till en mer målande beskrivning av landet. Längst ner i rutan finns även länkar till hemsidor som innehåller mer information.
Du kan även söka på länder via förstoringsglaset.
Men allt är inte guld och gröna skogar. Snurrar du exempelvis dig in så att Sverige hamnar i fokus på jordgloben och tar en titt på informationen där så står det exempelvis att vårt nationaldjur är lejonet. Små faktafel har smygit sig in på ett par ställen och det finns kanske fler än de jag hinner upptäcka under testet.
En annan nackdel är appens storlek. Eftersom den är byggd för att fungera även då du saknar internet så lagras all info direkt i mobiltelefonen och den kräver således en hel del plats (620 megabyte) för att du ska kunna ladda ner den.