-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
Nu med SMHI:s sjörapport
Apptips: Viva – Vind och vatten – Sjöväder och annat väder

För information om sjövädret behövs appen Viva, men den informationen kunde verkligen presenteras bättre.
Vi är bortskämda med väderappar. I SMHI:s väderapp behöver du bara starta appen för att få en snabb överblick över temperatur, molnighet och nederbörd timme för timme den närmaste tiden precis där du befinner dig. Och då är SMHI:s app inte ens nödvändigtvis den bästa väderappen.
För sjövädret har vi Sjöfartsverkets app Viva -vind och vatten och den är… inte lika bra. Det beror delvis på att det inte finns lika mycket tillgänglig data för sjövädret. Vindstyrka och vattenstånd mäts mer sällan och på färre mätstationer för kusten, men det handlar inte bara om det, appen är helt enkelt lite rörig.
Det finns en kartvy och du kan gå in på enskilda mätstationer och spara favoriter för att få reda på nuvarande väderdata, men du får ingen prognos framåt i tiden. Mätstationerna är inte särskilt tydligt markerade heller, och du får ingen känsla för hur läget är där du befinner dig just nu. Bäst är pilarna som markerar vindriktning och styrka, men lite mer siffror utan att man behövde klicka på en mätstation skulle inte skada.
SMHIs sjöväderprognos är rätt grov, och du kan få den i appen efter den senaste uppdateringen, men då måste du i princip zooma ut i kartvyn (efter att ha slagit på en inställning) och klicka på valfri kust.
För vana seglare är appen säkert en värdefull resurs, men jag tycker ändå att man kan begära att få användbar information bättre presenterad än så här.