-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
Leta musik
Apptips: Shazam

Shazam försöker göra musikidentifierandet socialt.
En av de där nästan magiska funktionerna man kan använda sin mobil till är att ta reda på vad det är för musik du hör just nu på radion, i butiken eller på festen. Du halar upp din mobil, slår på rätt app, spelar in en stump och får svar. Till Windows finns de två största konkurrenterna på området, Shazam och Soundhound.
Shazam har ett mycket rättframt användargränssnitt, med en knapp du trycker på för att spela in och identifiera som det första som möter dig. I övrigt försöker Shazam dra in dig i ett slags socialt nätverk, där du får se vilken musik andra har identifierat nyligen eller, om du loggar in, vad dina vänner undrat över vad de lyssnat på. Här finns även listor på ny het musik som du kan köpa direkt från appen, nya videor med mera.
Men let’s face it, det vi är ute efter är musikidentifieringen, och den fungerar skrämmande bra, under förutsättning att det är en låt som finns utgiven på skiva eller i strömmande format. En inspelning av en känd symfoni som jag har rippat från DVD gick den bet på direkt. När låten har identifierats, vilket kan ta mellan ett par sekunder och en halv minut beroende på hur mycket störande bakgrundsljud det är och annat, får du även möjlighet att se Youtube-videor med artisten. Kan vara ett sätt att gå vidare med något man hittat och gillat. Du har även en historik över sådant du identifierat i appen, så du behöver inte ta anteckningar när du fått träff på något kul.