Mer eller mindre briljant

Apptips: Prisma imponerar

Nu finns appen Prisma för både Ios och Android och vi är djupt imponerade av hur den lyckas göra konstverk av alla våra bilder.

Publicerad Senast uppdaterad

Som jag skrev i nyheten om att Prisma hade släppts som Beta till Android: Prisma, appen som är för Konstfack-längtande wannabes vad Instagram är för surdegslängtande hipsters. Det låter kanske ironiskt och nedlåtande, men faktum är att även nu när jag har använt den skarpa versionen av appen så måste jag vidhålla att den är briljant. Visst har det funnits fotofilter förr, som ovan nämnda konkurrent eller de man hittar i Photoshop, men Prisma skiljer sig på flera punkter, och för det mesta är det till det bättre. 

Om vi börjar med det som är så otroligt bra, nämligen slutresultatet. Medan Instagram håller sig till en mer tillbakadragen och blickvänlig förvrängning av originalbilden så går Prisma hela vägen till Van Goghs tappade öra. Man kan välja att inte göra det, genom att i förhandsvisningen välja en lägre effektnivå på en skala mellan 0 till 100 procent, men min personliga rekommendation är allt som oftast att det blir bäst om man drar på för fullt. De olika stilarna, som till mångt och mycket bygger på stilar från kända illustratörer och konstnärer, förvandlar dina ”alldagliga” bilder till saker du vill göra en serietidning av eller hänga på väggen, så länge man tänker på att inte alla fungerar lika bra på alla typer av motiv. Och förhoppningsvis blir det minst lika bra när Prisma i framtiden lanserar det utlovade 360-videofiltret de arbetar på. 

Beräknas i molnet
Hur lyckas Prisma med konststycket att få allt att se så fantastiskt ”otillgjort” ut? Ja, det visar sig att appens styrka även är en potentiell nackdel. Beräkningskraften som ligger bakom förvandlingarna är nämligen på serversidan och inte i mobilen. Det innebär att bilden du manipulerar laddas upp, något som görs varje gång du väljer ett nytt filter i förhandsvisningen. Som tur är räcker det att göra det en gång per filter medan man testar sig fram för att se vilken man vill välja i slutändan, det vill säga det går att gå tillbaka till ett tidigare filter utan att ladda upp informationen igen. Processen innebär en del väntan och ibland så har det hänt att systemet varit överbelastat. Då får man helt enkelt prova på nytt efter en liten stund. Men all väntan, såväl nödvändig som oplanerad, är värd det när du ser slutresultatet. Oavsett vad du tycker om bildfilter så kan jag garantera dig att du inte kan undvika att bli imponerad av Prisma. Prova så får du se.