-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
The Scale of the Universe 2
Apptips: Interaktiva fakta om världsalltets dimensioner
Som interaktiv faktabok är The Scale of the Universe 2 något av det bästa som finns.
Varken den här appen eller konceptet bakom den är helt ny. Redan på 1960-talet gjordes kortfilmen Powers of Ten som går ut på att man zoomar ut och in logaritmiskt från skala 1:1 till universums största och minsta beståndsdelar för att få en känsla för världsalltets dimensioner. The Scale of the Universe 2 finns sedan ett antal år tillbaka som interaktiv webbsida som kräver Flash för att fungera, men finns även portad som app till Ios.
Du börjar alltså på mänsklig skala, eller mer bestämt med att zooma ut från din mobil, och får hela tiden ett antal ting uppradade bredvid varandra för jämförelse av storlek, och zoomar du ut försvinner snabbt människor, jorden och solsystemet som små prickar jämfört med större ting, medan du om du zoomar in får en känsla för hur små elementarpartiklarna är, för att inte tala om hur ofantligt mycket mindre universums minsta beståndsdelar är enligt strängteorin.
Alla föremål i appen har faktatexter som är lärorika och ofta fyndigt skrivna, och vore det en faktabok på papper skulle man plöja den från pärm till pärm. Som app där man själv zoomar ut och in blir den än mer än så.
Det enda minuset i sammanhanget är att appen så klart är på engelska, eftersom den annars vore perfekt för vetenskapsintresserade barn att djupdyka i. När du som vuxen sitter med och översätter lär du å andra sidan inte ha tråkigt.