-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
Spelet som lär dig grunderna i programmering
Apptips: Cargobot

Cargobot är inte ensamt i sin genre, men förvånansvärt klurigt för ett programmeringsspel.
“Lär dig grunderna i programmering med detta enkla spel” är inte längre en unik slogan, det börjar rentav bli något av en genre. Senast ut är Cargobot, och det får sägas vara finurligare än de flesta.
Du styr en traverskran som ska flytta lådor från punkt a till punkt b. Detta med instruktioner av typen flytta ett steg vänster, sänk gripkroken, exekvera program två, med mera. Du har obegränsat antal av varje instruktionstyp, men programmen är korta.
Dessutom, och det är det här som gör spelet finurligt, får du fler stjärnor för att ha klarat en nivå ju färre instruktioner du utför den med. Det handlar alltså inte bara att lösa uppgiften, utan att göra det på effektivast möjliga sätt.
Notera att minst antal instruktioner långtifrån alltid är det snabbaste sättet att lösa uppgiften, en programmeringslektion i sig, och ofta handlar det om att skapa instruktioner som upprepas i stället för att utföra hela programmet i ett svep.
Det finns även villkorliga instruktioner, om kroken håller en kloss, om den är av en specifik färg, om den inte håller en kloss med mera, som tillför ytterligare en nivå av programmeringslogik. Ledtrådar finns, och där får du också veta vilken som är den kortast möjliga lösningen på nivån. Givetvis har nivåerna stegrande svårighetsgrad.
Spelets största och enda minus är att det använder sig av väldigt små ikoner, och att det blir fel helt enkelt på grund av bristande fingerprecision, på mobilen. Det gör sig därför bäst på surfplatta. Men gillar du abstrakta pusselspel som kräver tankeverksamhet försvarar detta väl sin plats i din surfplatta.