Google Family Link går ut på att du skapar ett särskilt barnkonto till ditt barn som du som förälder har särskilda administratörsrättigheter till och kan kontrollera på distans. Som sådant är det varje förälders, vars barn just fått mobil, dröm.
Tjänsten och appen är helt ny, vilket märks på en del brister. Den främsta är att du måste skapa ett nytt Googlekonto och Gmail-adress till barnet som ansluts. Av kommentarerna till appen framgår att många föräldrar vill kunna ansluta ett redan existerande gmailkonto, och det kan man förstå.
Föräldern börjar med att installera appen Google Family Link på sin mobil. Där går man igenom ett installationsförfarande som är pedagogiskt och tydligt. Installationen går i korthet ut på att du skapar ett Googlekonto åt ditt barn i appen och sedan loggar in med det på barnets telefon. Barnets telefon måste förstås vara en Androidmobil, men administrationen funkar även med Ios.
Annons
När du gör det kommer du att märka en del skillnader mot när du loggar in med ett vanligt googlekonto. Först och främst måste inloggningen godkännas från förälderns telefon. Sedan får du som förälder gå igenom vilka appar som är godkända på telefonen. Och då talar vi om ALLA appar, inte bara de som normalt är valfria, så du kan på detta vis städa telefonen från bloatware, alltså förinstallerad och oönskad programvara.
Här har Google schabblat till det rejält, för alla barns favoritapp Youtube är helt spärrad på barnets konto, och inte ens föräldern kan påverka det. I stället hänvisar man till Youtube Kids som har inbyggda spärrar mot vuxeninnehåll, vilket i och för sig är rimligt, men Youtube Kids är inte lanserad i Sverige. Du kan alltså inte installera någondera appen med Family Link på barnets telefon.
Lösningen är förstås att i stället använda Youtube i mobilens webbläsare, vilket är bara lite mer bökigt, i väntan på att Youtube Kids kommer till Sverige.
Sedan har föräldern en rad administrationsmöjligheter över barnets mobil, inte minst att spärra den från andra googlekonton så att barnet inte ska försöka kringgå begränsningarna, men så utstuderad ska vi inte anta att hen är. Om barnet vill installera en app får det upp ett meddelande om att förälders tillstånd behövs, och man kan be om det via ett meddelande eller via gmail. Vid det förra dyker det upp en notifiering i förälderns mobil som kan besvaras direkt.
Du som förälder kan se hur mycket tid barnet använt i olika appar och till och med spärra dem tillfälligt om du har svårt att få barnet att sluta enligt överenskommelse.
Positionering
En annan funktion, som är avstängd som standard, är möjligheten att se barnets position, eller i alla fall barnets mobils position just nu. Jag förstår att funktionen är av som standard då den väcker frågor om hur mycket kontroll du behöver som förälder, men har du yngre barn som precis fått mobil för att kunna gå hem från skolan själv kan det vara en trygghet. För att inte tala om du har ett slarvigt barn som tappat eller glömt mobilen.
I inställningarna kan du detaljstyra en hel del. Till exempel vilken åldersnivå som ska tillåtas för de appar eller filmer som visas i Google Play. Du kan lägga in filter mot webbplatser i Chrome och Googlesökningar. Du kan ställa in tidsbegränsningar för maximal daglig skärmtid och tider på kvällen då skärmtid inte är tillåten längre. Du kan ändra inställningar, låsa eller låsa upp mobilen på distans och spela upp ljud för att hitta den. Bägge föräldrarna kan vara administratörer samtidigt.
Man kan diskutera om man som förälder bör ha så mycket kontroll över sitt barns telefon, men åtminstone för yngre barn upp till 11-12 känns det rimligt. Du kan som sagt själv sätta nivån av kontroll också. Däremot finns det frågetecken för hur tjänsten kommer att hantera den dag barnet fyller 18 och vill behålla sin gmail-adress utan föräldrakontroll. Google Family Link är ett imponerande kraftfullt hjälpmedel för föräldern som bävar inför att ge sitt barn fria händer med mobilen. Fixar de bara det där med Youtube och befintliga konton också är det nära nog perfekt.