Idagio
App: Bättre streaming för klassisk musik
Gillar du klassisk musik och är frustrerad över hur styvmoderligt behandlad den är i andra streamingtjänster kan Idagio vara något.
Streamingtjänster som Spotify har nog för de allra flesta inneburit en revolution i tillgänglighet av musik. För de som lyssnar på klassisk musik är det dock en revolution med vissa förhinder. För det första ges klassisk musik ut på många ofta små skivbolag, och även om utbudet är stort även av klassisk musik i de stora streamingtjänsterna är luckorna fler och tydligare än för popmusik.
Än mer störande är hur svårt det kan vara att hitta musiken. För popmusik har vi ofta ett låtnamn, en artist som spelat in låten och ett album som låten ligger på, och streamingtjänsternas metadata och söktjänster är oftast helt organiserade utefter detta format. För klassisk musik är det oftast kompositören som står i fokus, samtidigt som många olika orkestrar spelat in samma verk. Låtarna och skivorna har ofta bara beskrivande namn som inte särskiljer dem från andra inspelningar, snarare tvärt om, och ofta är namnet på verket och vilket skivbolag som gett ut skivan mer definierande. Och “artisten”, är det orkestern, dirigenten eller kanske solisterna? Det kan i de traditionella streamingtjänsterna variera beroende på inspelning, och att söka på olika versioner av samma verk kan vara en smula tröstlöst.
Bland kompositörer och solister
Idagio är en musikstreamingtjänst enbart för klassisk musik, och anpassad för denna. Till utseendet liknar den många andra, till exempel Apple Music eller Google Play Music med rekommendationer och kurerade spellistor som möter en vid start. Du kan spara musik i spellistor och det finns färdiga kurerade spellistor efter humör och teman. Att det ändå är en annorlunda tjänst märker man på en av flikarna där man kan bläddra bland musik, efter kompositör, solist, dirigent eller orkester.
Musiken kan streamas eller mellanlagras för offlinelyssning, och du kan själv välja vilken kvalitetsnivå du vill ha för streamad respektive lagrad musik. Högsta nivån är förlustfri FLAC. Tyvärr kan du inte välja att få mellanlagrad musik sparad på minneskortet i Androidappen.
Gör du en sökning på till exempel Beethoven 9 får du upp hans nionde symfoni i olika inspelningar, inte enskilda stycken, och i listningen anges orkester, dirigent, skivbolag och år vilket ska vara tillräcklig information för att skilja mellan olika inspelningar.
Mer av komplement
Arkivet är långt ifrån komplett. Som klassisk konnässör får jag betraktas som halvlärd, men har ändå inga problem att hitta luckor i utbudet i form av enskilda inspelningar som saknas. Idagio är relativt nystartat och man uppger att man lägger till 4000 skivor i veckan, så förhoppningsvis jobbar man sig bakåt och blir mer kompletta med tiden. Även bland nyutkomna inspelningar hittar jag skivor som saknas, och som finns på de större streamingtjänsterna.
Jämfört med till exempel Spotify löser alltså Idagio inte utbudsproblemet, men väl behovet av att kunna göra relevanta sökningar. Priset för Idagio är 99 kronor i månaden eller 1050 kronor för ett helår. Du har normalt sett en dags prova på, men när detta skrivs är prövotiden utökad till 14 dagar.
Det är alltid surt att betala för en tjänst som bara fungerar som komplement till en annan befintlig tjänst, så det är svårt att argumentera att du behöver Idagio om du redan har Spotify, men om du utöver att vilja ha de klassiska sökfunktionerna även suktar efter förlustfri ljudkvalitet är Idagio värt en titt.