Mobilen är vår tids viktigaste ägodel. Enligt studien ”Svenskarna och internet 2016” spenderar den genomsnittliga svensken nio timmar i veckan med att surfa med mobilen. Trenden är tydlig, vi använder mobilen oftare och dess betydelse ökar.
Men om mobilen nu är så viktig, varför lägger vi då så lite tid på att sköta om den? Precis som att en bil behöver underhåll och bensin för att köra, behöver din mobil skötas och tankas med datatrafik. Här är sju tips för att trimma din telefon för att maximera mobilsurfandet.
1. Byt abonnemang regelbundet
Det lönar sig att vara en aktiv konsument. Inom mobiltelefoni råder för tillfället ett priskrig mellan mobiloperatörer som gör allt för att locka till sig nya kunder. Lojalitet belönas inte, istället är det förmånliga erbjudande till nya kunder som gäller.
Annons
Majoriteten av mobiloperatörerna har just nu kampanjer där du får testa deras abonnemang till halva priset under ett par månader. Du får dessutom en extra pott med mobildata gratis. Genom att vara en aktiv kund kan du spara mycket pengar och få massor av mobilsurf. Se till att byt operatör några gånger per år och du kommer att få mycket surf för en liten peng. Tänk också på att alla operatörer erbjuder abonnemang både med och utan bindningstid idag, så titta efter noga. Du kan se aktuella erbjudande på mobilabonnemang på jämförelsesajter som surf.nu.
Annons
För avtal tecknade efter 1 maj 2014 är mobiloperatören skyldig enligt lag att kostnadsfritt låsa upp din telefon efter bindningstidens slut. Dessutom får operatören inte ta ut några avgifter när du lämnar som kund. Det är verkligen konsumenternas marknad numera – se till att utnyttja det till din fördel.
Slutsats 1: Byt abonnemang regelbundet och du kommer få abonnemang med mer innehåll till lägre priser.
2. Välj operatör efter var du bor
I marknadsföring av mobilabonnemang står det ofta att du kan surfa blixtsnabbt. Höga surfhastigheter utlovas – ibland upp till 150 Mbit/s. I verkligheten är det i princip omöjligt att uppnå dessa teoretiska maxhastigheter.
Hur gör man då får att ta reda på hur snabb surf de olika operatörerna erbjuder? Jo man kan titta på vad olika mobilanvändare har uppnått för surfhastighet. Bredbandskollens årliga undersökning presenterar varje år vilka hastigheter deras användare uppnått beroende på vilket mobilnät de tillhör.
Det är inte heller så att det är ett nät som har snabbast hastighet i hela landet. Istället kan man tydligt se att vissa är bättre i storstäder medan andra är bättre på landsbygden.
Vilka mobiloperatörer använder vilket 4G-nät?
• Telias nät: Halebop, Fello och Telia
• Tele2s nät: Comviq och Tele2
• Telenors nät: Telenor, MyBeat och Vimla
• Tres nät: Hallon och Tre
Slutsats: Välj en mobiloperatör som använder det snabbast mobilnätet där du bor
3. Välj rätt mobiltelefon om du vill surfa snabbt
Vilken mobiltelefon du har kommer att spela roll för hur snabbt ditt internet är. Vissa tillverkare och operativsystem klarar av att ta emot och skicka data snabbare än andra. Historiskt har iPhone varit snabbare, men som grafen visar har medelhastigheten för att ta emot data ökat för Android. Under sista mätperioden var Androidtelefoner hela 20 % snabbare än iPhone på att ta emot data.
På listan bredvid kan du se de tio snabbaste modellerna på att ta emot data enligt mätningarna gjorda på bredbandskollen. Det är tydlig dominans av Androidlurar. Naturligtvis kan listan snabbt omkullkastas vid nya modellsläpp, men det kan vara värt att titta på om du vill få maximalt ut av din mobilsurf.
Slutsats 3: Välj en mobiltelefonmodell som skickar och tar emot mobildata snabbt.
4. Hitta bästa mottagningen att surfa på
De flesta har upplevt dålig mottagning någon gång. När samtalet bryts eller appen bara står och laddar och laddar. Finns det något värre? Att ha en bra mottagning är bland det viktigaste för att få en bra surfupplevelse. Det spelar egentligen ingen roll om du surfar via 4G eller Wifi – bra mottagning är nyckeln för att få en smidig användarupplevelse.
Men visste du att det kan vara stora skillnader på din mottagning beroende på var du befinner dig? I extrema fall kan skillnaden från att sitta i ena änden av soffan till andra änden vara dramatisk.
Lösningen är naturligtvis att testa dig fram och få svaret svart på vitt. Var ska jag befinna mig (och var ska jag undvika) om jag vill surfa snabbt.
Det är ganska enkelt att kolla var man har bäst mottagning i hemmet. Om du har en, två eller tre ploppar på mottagningen på mobilen kan du inte lita på – var det innebär skiljer sig åt mellan olika mobilnät. Istället bör du kolla hur mobilsignalens styrka varierar beroende på var du befinner dig.
Mobilsignalen beror på signalens styrka och mäts i decibel milliwatt (dBm). Följande tabell indikerar hur stark signal du behöver:
• -50 till -40 innebär en fantastiskt bra mottagning (du befinner dig nära en basstation)
• -60 till -50 tyder på en mycket bra mottagning
• -70 till -60 betyder att du har en bra mottagning
• -80 till -70 indikerar att du har sådär signal
• -90 till -80 är en dålig mottagning
• Under -90 så är det stor risk att mottagningen bryts
Kolla mobilsignalens styrka på en iPhone
För att kolla mobilsignalens styrka på din iPhone aktiverar du iOS Field Test genom att ringa *3001#12345#*.
Högst upp i vänstra hörnet får du din signals styrka
Kolla mobilsignalens styrka på en Android
För att kolla mobilsignalens styrka på din Android laddar du ner ”Network Signal Info” från Google Play.
I appen får du styrkan på mottagningen i realtid.
När du går runt i till exempel din lägenhet så får du ganska snabbt en bra uppfattning om var du har bra respektive dålig mottagning.
Slutsats 4: Hitta platserna med starkast mottagning och stabilast surf.
5. Blockera inte antennen på din mobiltelefon
Innan smartphones kom, hade mobilerna externa, utstickande antenner. Idag är antennen inbyggd i mobilen. Betydligt snyggare, men också betydligt svårare att avgöra var på telefonen den sitter.
När du håller telefonen i liggande läge (horisontalt) så är risken stor att din hand försämrar mottagningen. Även om man har försökt komma runt problemet på nyare mobiler är det ändå troligt att signalen försämras.
För att undvika detta kan du istället hålla mobilen rakt upp (lodrätt). Du kan även testa hur signalens mottagning ändrar sig beroende på var på mobilen du håller dina händer (testa enligt punkt 4). Du kommer bli överraskad av hur stor påverkan dina händer har på signalens styrka.
Slutsats 5: Håll din mobil rätt, så att påverkan på mobilsignalen är minimal.
6. Snabba upp din mobiltelefon
Har du haft din mobiltelefon ett tag? Då är risken att den börjar blir långsam. I takt med att du använder din telefon förbrukar du allt mer av telefonens utrymme och minne. Webbsidor du besöker sparas i telefonen, alla fotografier du tagit och alla appar du installerat. De gör telefonen mindre snabb. Därför är det bra att regelbundet snabba upp sin telefon genom att ge den ett välbehövligt underhåll.
Så vad bör du göra? Jo
a.) Avinstallera onödiga appar som du inte längre använder
b.) Spara dina bilder på i molnet istället för på din mobil
c.) Frigör lagringsutrymme genom att rensa oviktig lagring för dina befintliga appar
d.) Töm cache för dina appar
e.) Uppdatera telefonens operativsystem och applikationer
Nu bör du ha en betydligt snabbare telefon som också går betydligt bättre att surfa med.
Slutsats 6: Underhåll telefonen regelbundet och få en snabbare upplevelse
7. Överskrid aldrig din surfmängd
Håll koll på hur stor surfmängd som ingår i ditt abonnemang. Det finns inget som begränsar din surf så mycket som att ha överskridit surfmängden.
De flesta operatörer stryper surfen helt när du nått upp till din inkluderade surfmängd. Andra operatörer låter dig ha kvar datatrafik, men i en hastighet som är så låg att du till slut blir galen.
Slutsats 7: Överskrid aldrig din inkluderade surfmängd.
Slutsatser
Likt en bil behöver service och bensin behöver din mobil underhåll och datatrafik för att funka. Med våra sju slutsatser får du en smidig surfupplevelse till lägsta möjliga kostnad.
Alltså,
1. Byt abonnemang regelbundet och du kommer få abonnemang med mer innehåll till lägre priser.
2. Välj en mobiloperatör som använder det snabbast mobilnätet där du bor.
3. Välj en mobiltelefonmodell som skickar och tar emot mobildata snabbt.
4. Hitta platserna med starkast mottagning och stabilast surf.
5. Håll din mobil rätt, så att påverkan på mobilsignalen är minimal.
6. Underhåll telefonen regelbundet och få en snabbare upplevelse