Vi förklarar systemkraven

Därför fungerar inte Mobil Bank ID på äldre mobiler

Det är ett ganska vanligt problem att Mobilt Bank ID inte är tillgängligt på äldre mobiler och det gäller både Android och Iphone. Här förklarar vi varför.

Publicerad Senast uppdaterad

Appen Mobilt BankID har olika säkerhetskrav för att den inte ska kunna missbrukas eller utnyttjas av någon obehörig. En del av dessa krav har att göra med telefonen som appen används på och det system, Ios eller Android, som den har. 

I maj i år ökades kravet i Iphone till Ios 13 eller senare (från Ios 12 tidigare) och i Android är kravet Android 7 eller senare och det kravet gäller sedan i mars 2024. 

Mobilt BankID anger själva inte tydligt varför systemkraven höjs, mer än att de med jämna mellanrum slutar stödja enheter och operativsystem “som inte längre motsvarar säkerhetskraven”. Det kan dels bero på att äldre telefoner inte alltid får nödvändiga säkerhetsfixar för nya hot eller att BankID själva inför nya krav, till exempel NFC eller andra tekniska lösningar som inte stöds i äldre enheter eller system. Ytterligare en anledning kan vara att äldre system inte får samma uppdateringar av Apple och Google som nyare får.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gav plus-medlemmar flera nya tips till Mobilt Bank ID.