Tips&tricks

Går inte ditt SMS iväg? Prova det här

RCS-meddelanden ger många fördelar men kan också ställa till det.

Vi har ju vant oss vid att SMS fungerar överallt där vi har mobiltäckning. RCS använder däremot mobilnätets datatrafik eller wifi. Skickar du ett meddelande som du tror är ett SMS och det i själva verket är ett RCS-meddelande kan det hända att det inte går iväg. Det kan till exempel vara om du är i ett annat land där du slagit av dataroamingen för att roamingkostnaderna är höga. Du kan slå av RCS för att kunna skicka meddelandet som vanligt SMS, men det är inte särskilt intuitivt att behöva göra det manuellt. 

Det finns en lösning på det här, i Samsungs app är den påslagen från start medan den måste slås på manuellt i Googles app. Gå in i meddelandeappens inställningar, under ditt Google-konto i övre högra hörnet av appen. Välj RCS-chattar och slå på alternativet som heter “Skicka om automatiskt som sms/mms”. Med det alternativet påslaget kommer mobilen, om ett meddelande inte går fram på grund av att datauppkoppling saknas, skicka om det som ett vanligt sms (eller MMS om det är en bild). När datauppkopplingen återetableras kommer chatten att växla tillbaka till RCS igen utan att du behöver ställa om det manuellt.

Det här är ett utdrag ur en artikel som tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.