Styr lamporna med din smartphone via Philips nya system Hue. Det är premissen för de nya led-lamporna och systemet fungerar precis lika bra som det är störande begränsat.
Att styra allehanda teknik med mobil- telefonen är en gammal dröm som, beroende på hur mycket du vill böka, har varit möjlig en längre tid nu. Alla alternativ för hemmastyrning avancerar fort och numera är det både enkelt och relativt billigt att komma igång med hemmastyrning av främst lampor.
Philips har snickrat ihop systemet Hue för att ge sin egen tolkning av hemmastyrningen. Genom en liten puck som kopplas in på din router ska du enkelt kunna styra hemmets lampor via din telefon, oavsett om du befinner dig på plats eller är på andra sidan världen.
Tanken är god och på det stora hela fungerar det riktigt smidigt, men det finns en del uppenbara nackdelar. Den första nackdelen uppenbarar sig redan när vi börjar bekanta oss med systemet, då det visar sig att lamporna enbart säljs med e27-sockel. Medan det tillhör en av de vanligaste lampsocklarna och vi har full förståelse för att Philips i ett inledningsskede inte bygger lampor för varenda sockeltyp som finns så känns det hela ändå begränsat. En modell för den något mindre, och åtminstone i mitt hem betydligt vanligare, E14-sockeln hade gjort att systemet kändes mer flexibelt.
Beroende på hur viktig du tycker att styrning av belysningen via telefoner är blir prislappen nästa stoppkloss. Startpaketet går loss på närmare 1 700 kronor och om de tre medföljande lamporna inte skulle räcka blir extralamporna dina för 550 kronor stycket. Att täcka in taklampor i en större lägenhet eller liknande bostad blir således ganska dyrt väldigt fort.
Som en jämförelse finns andra system som gör det hela betydligt billigare, exempelvis med Tellstick och några mottagare från Proove, Nexa eller liknande. Den enorma fördelen med Philips system är däremot enkelheten, eftersom du bara behöver kunna skruva i en lampa för att sätta ihop systemet.
Färgglatt
Det är nämligen inte svårare att komma igång med grunderna. Faktiskt är det så simpelt att Philips huvud- sakliga manual för det hela får plats direkt på den för övrigt föredömligt snygga förpackningen. Du skruvar in lamporna i lämplig sockel, kopplar in
mottagarpucken till din router, laddar ner appen till din Iphone eller Androidmobil och trycker på mottagarpuckens synkknapp. Förutsatt att din telefon är kopplad till samma wifi-nät som pucken tar det sedan ett par sekunder innan appen och pucken har hittat varandra och hela bygget är klart.
En överkurs är att registrera ett gratiskonto hos Philips. Det gör att du kan styra lamporna även när du inte är hemma för att på så sätt kunna få det att se ut som att du är det.
Efter installationen börjar det roliga med ljussättningen. Genom appen finns det nämligen mängder med val för att styra dina lampor. Vanlig av/på och dimmer är de enklaste alternativen tillsammans med möjligheten att schemalägga när lamporna ska vara påslagna.
Eftersom det är Philips som står bakom det hela tar det givetvis inte slut där. Företaget har under flera års tid satsat hårt på olika typer av belysning, de flesta med flerfärgade lysdioder som ljuskälla. Det gör att det finns närmast fånigt många alternativ när det kommer till att ställa in färger från lamporna. Om den handfull förvalda varianter som finns inte passar dig kan du enkelt ställa in egna varianter och vill du ha det precis exakt efter något speciellt så kan du till och med lägga in bilder i appen och helt enkelt peka på specifika ställen i bilden för att låna färgerna därifrån. Det fungerar helt okej så länge du håller dig till lite mer grundläggande färger, däremot händer det inte mycket när vi fotar en pepparkaka och försöker få lampan att visa brunt ljus. Då, liksom när vi försöker med andra jobbigare scenarion, lägger färgväljaren ner och visar ett något dimmat vitt ljus istället.
Lite trist blir det då när lite mer grundläggande funktioner känns alldeles för bökiga att styra. Att se huruvida en lampa är påslagen eller ej går inte och om någon råkat slå av lampan via hemmets vanliga vägg- strömbrytare har du ingen möjlighet att tända den via appen. Samtidigt sitter alla lampor i grunden i samma serie, vilket betyder att om du ställer in rött ljus i sovrummet så blir alla lampor i systemet röda oavsett rum och det krävs en del pill för att styra dem separat.
I jämförelse med andra lösningar är Hue rejält dyrt och än mer begränsat. Det handlar inte bara om olika typer av lampor, utan det saknas helt stöd för att styra något annat med systemet, som att läsa temperatur- sensorer eller att styra vanliga eluttag. Samtidigt är hela paketet gjort för att vara så enkelt som det bara går, vilket Philips lyckas bra med. Således blir det ett bra val för dig som enbart vill styra belysningen och bryr dig mer om vilka färger du kan ha på lamporna och att installationen är enkel än om flexibilitet och prisvärde.