Vi är de första att erkänna det själva, det är lite paradoxalt att prata om marknaden för magasin när vi gör magasin själva. Men samtidigt är vi om några medvetna om att magasinen ute i affär blir allt färre och att de till stor del har konkurrerats ut av ny teknik i form av mobiler och surfplattor. Samtidigt erbjuder magasinen ofta en kunskap, insikt och artiklar som kan vara svåra att hitta på ett vettigt sätt på nätet. Att bara gå till respektive tidnings sajt kan ofta innebära ett väldigt letande efter det relevanta, att du springer in i betalväggar eller att tidningen i fråga helt enkelt inte har någon större närvaro på nätet.
Men du behöver inte investera i en bunt döda träd varje månad för att tillgodogöra dig det som magasinen har att erbjuda, utan väldigt många av dem finns även i digital form. Här har det experimenterats en hel del under åren med olika varianter. Ska tidningen erbjudas som en separat app eller göras tillgänglig inom olika samlingstjänster? Ska det enbart vara en PDF-version av den fysiska tidningen rakt upp och ner eller ska formatet byggas om och inkludera ny interaktiv grafik, videomaterial och liknande bonusar? När surfplattorna började göra sitt intåg på marknaden experimenterades det väldigt mycket med den senare typen av bonusmaterial för att ge en ny upplevelse gentemot den vanliga papperstidningen. Under de senare åren har dock mycket av det försvunnit. Dels för att materialet kanske inte alltid var lämpligt, en tidningsläsare kanske läser tidningen just för att läsa och inte kolla på en video. Dels innebar extramaterialet en hel del merjobb för redaktionerna och då den digitala tidningsmarknaden på många sätt fortfarande är väldigt liten innebar den extra tiden inte riktigt att det var försvarbart att utveckla det hela.
Under de senaste åren har vi även sett en helt annan utveckling. I början handlade det mestadels om att sälja lösnummer eller i bästa fall, om tekniken tillät, prenumerationer. Precis som det alltid har funkat i den fysiska världen. Som de flesta har insett sedan länge fungerar tänket annorlunda på den digitala spelplanen och att betala enskilda summor för enskilda produkter är något som är på väg bort på de flesta marknader. Även tidningsvärlden har varit med om den utvecklingen och vi har sett ett skifte från lösnummerförsäljning till något som populärt brukar kallas för »Spotify för tidningar« eller liknande. Det innebär helt enkelt att du betalar en fast månadskostnad för att få tillgång till en hel uppsjö magasin där du kan läsa precis vilka du vill och precis hur mycket du vill. Dessa har under åren även utökats till att innefatta såväl böcker som dagstidningar och till viss del även serietidningar.
Annons
Just när det kommer till läsning upplever vi Qiozk som enormt stelt, lite som om det inte var byggt för sveprörelser. Animationer är förvisso inte något måste för den här typen av appar, men det krävs enormt långa sveprörelser för att byta sida, vilket mer innebär frustration än något annat.
Annons
Samtidigt känns det som om utbudet har tagit rejält med skada från de strömmande tjänsterna på området, för även om det finns ett rätt stort utbud titlar har leden tunnats ut ganska rejält under åren.
Det känns väldigt mycket som om Qiozk hade något vid starten, men att tjänstens utveckling stannade av redan långt innan de strömmande tjänsterna kom in i bilden. Till skillnad från Zinio är tjänsten så renodlad och barskrapad från funktioner att det var länge sedan den ens kändes föråldrad.
+ Tidningen mobil kan köpas här
- Inga prenumerationer Få funktioner Styltig att läsa med
Huvudnumret är dock magasin och om Readly närmast ska skämmas över utbudet för dagstidningar och böcker tar de igen det med råge när det kommer till tidningar. Till att börja med är det här den enda appen i testet som har hajat att familjen, de nära vännerna eller liknande kommer att dela samma konto och därför har de lagt in olika profiler i appen. I och med det kan du spara dina egna favoriter utan att någon annan som du delar konto med kommer och förstör något. Det används även för att ge dig rekommendationer baserat på vad du har läst. Just profilskapandet tar igen för rätt många andra funktioner som saknas, för även om du kan dela material till viss del och sätta bokmärken är det inte i närheten av vad Ztory och Issuu gör på området.
En annan skillnad är att Ztory slänger med dagstidningar i utbudet för vanliga magasin, så att du inte behöver betala något extra för att läsa Expressen eller Aftonbladet som du gör hos Readly. Samtidigt fick någon på företaget total härdsmälta i skallen när de engelskspråkiga tidningarna skulle föras in. Även om mängden engelskspråkiga titlar är långt ifrån vad Readly erbjuder kunde man ju tycka att exempelvis träningstidningar kunde få åka in under den kategorin tillsammans med de svenska titlarna, men icke. Vid sidan av alla vanliga kategorier finns en engelsk avdelning där samtliga titlar på det språket hamnar utan någon som helst indelning. Du kan fortfarande favoritmärka de tidningar du är intresserad av, men utförandet känns riktigt puckat. Det svenska urvalet av tidningar känns mer eller mindre på nivå med Readly däremot.
Däremot ska det sägas att Issuu känns väldigt mycket som en Popcorn Time för tidningar, det vill säga som en app med piratkopierat innehåll. Tjänsten har en del officiella tidningar som stöder dem, men de har samtidigt råkat i en del trubbel för att magasin laddats upp olovligen. Pirattjänster brukar samtidigt ha problemet med allmän ordning och reda och det gäller även här, för att det saknas något nummer här och där eller att det tar tre månader innan senaste nummer laddas upp är inte ovanligt. Samtidigt känns det rätt knöligt att hitta i appen i allmänhet och är du ute efter svenskt material finns det väldigt lite att hämta.
Frånsett navigeringsproblem finns det däremot funktioner så det räcker och blir över. Tidningar kan läggas i egna högar och du kan favoritmarkera de du vill läsa mer av (även om det är högst oklart om det är numret, tidningen som sådan eller uppladdaren du gillar i alla lägen). Det finns även rätt många delningsfunktioner för såväl hela tidningar som urklipp ur dessa och tack vare tjänstens gratisnatur är det inga som helst problem att dela till vänner lite som du känner för.
Som läsarapp gör den sitt jobb godkänt, om än väldigt grundläggande och det finns ganska stora skillnader mellan hur appen funkar till Android och Iphone eller Ipad.
+ Många kul funktioner Gratis
- Enormt rörigt att hitta Rejält mycket sämre Androidversion
Utbud Ingen av tjänsterna vill prata totala siffror här, utan det dyker upp någon siffra här och där och resten får vi mer eller mindre gissa oss fram till. Med det sagt så tror vi att Issuu står för det största utbudet sett till antal titlar och nummer, men eftersom tjänsten är så pass rörig att använda ska vi inte svära på det, samtidigt är som sagt det svenska utbudet nästan obefintligt (om du inte räknar senaste katalogen från Kjell & co som svenskt material).
De båda köpetjänsterna Qiozk och Zinio hade bättre utbud för några år sedan, medan det numera mest känns som om de försöker få det att se ut som om de har mycket material utan att egentligen ha täckning för det. Den senare av dem har dessutom inte något svenskt utbud att tala om medan Qiozk i princip helt saknar utländskt material.
När det kommer till just svenska tidningar är det mer eller mindre jämnt skägg mellan Ztory och Readly vad vi kan se. Vissa titlar finns hos den ena men inte hos den andra och så vidare, men på det stora hela ligger de ungefär lika. Där kliver dock Readly in med titlar från Kanada, Frankrike, Tyskland, Indien, Litauen, Filippinerna, Thailand, Turkiet, Storbritannien och USA och en rejält bra filterfunktion mellan såväl land som språk. Anger du där att du kan läsa engelska och svenska får du hundratals ytterligare titlar exempelvis. Eftersom sökfunktionerna och filterfunktionerna är bättre än i Issuu ska vi kanske inte våga hävda vilken som har flest titlar men hos Readly går de i alla fall att hitta, vilket ger en extra stjärna i boken.
Vinnare: Readly
Plattanpassning En av huvudanledningarna till att du äger en surfplatta är ju att kunna läsa på den, eller hur? Oavsett vad du svarar på den frågan är det en av huvuduppgifterna som brukar nämnas när det pratas surfplattor, så det är inte speciellt konstigt att det är här de är mest utvecklade.
Förutsatt att surfplattan är kring tio tum eller större brukar det inte innebära några större problem att ha en hel sida uppe och fortfarande kunna läsa all text utan att behöva zooma in. Mindre plattor kräver ofta inzoomning, vilket gör läsandet ganska styltigt.
I det läget kommer Zinios textläge väl till pass eftersom du enkelt kan få fram enbart texten från en artikel och rensa bort allt annat. Det funkar såklart bäst på långa texter och ganska dåligt på korta notiser, men det är ändå en stor fördel.
Även Ztory har kommit runt zoomproblemet genom att inte vara så pjåskiga med sidindelningar. Alla andra appar »tar stopp« när du kommit förbi en sida eller ett uppslag, varpå du i värsta fall får zooma ut för att kunna gå vidare till nästa sida och därefter zooma in för att kunna läsa igen. Hos Ztory flyter du över till nästa sida utan att egentligen se det själv, vilket är smidigt på mindre plattor. Det är även på plattor som Readly fungerar som bäst. För det är på en större skärm som alla filterfunktioner är satta i bruk, något som konstigt nog saknas till mobilen.
Samtidigt är det nästan konstigt hur ovilliga Ztory och Readly är att visa upp extratjänsterna på både telefon och platta. Vill du göra ändringar i ditt abonnemang får du gå till sajten, för några inställningar för att exempelvis lägga till dagstidningar i Readly finns inte i appen, bara ett surt meddelande om att du inte har tillgång till tjänsten. Antagligen har det att göra med att de inte vill stöta sig med respektive appaffär och deras regler, men det känns ändå surt.
För tidningsläsare på större plattor är det ganska jämnt mellan Zinio, Ztory, Readly och Issuu när det kommer till flöde och känsla. Qiozk känns däremot mest styltig och knölig att använda och det är den enda appen i testet som inte låter dig läsa medan en tidning laddas ner.
Samtidigt finns det skillnader mellan Android och Ios här. Issuu saknar många av sina snabbgenvägar till Android som finns till Iphone och Ipad och gränssnittet hos Readly känns betydligt mer genomarbetat till Android än vad det gör till Ios. Men på det stora hela är det faktiskt ganska liten skillnad vid ren användning mellan många av tjänsterna.
Vinnare: Ztory, Zinio & Readly
Mobilanpassning För det mesta innebär mobilanpassningen av de olika tjänsterna inga större problem, utan allt fungerar på nästan samma sätt här som till surfplattor. Även om du har en mobil med ganska stor skärm innebär det i samtliga lägen att du behöver zooma rätt mycket på varje sida för att bekvämt kunna läsa texten. Här kommer såklart flytet mellan sidor hos Ztory än bättre till pass och textläget hos Zinio känns än mer välkommet.
Readly har av någon anledning valt att ha med alla filterfunktioner i Androidappen, medan Ios-appen bara kan välja på land och inte språk. Även här saknar både Readly och Ztory riktiga möjligheter att ändra abonnemangsform, utan det görs bäst via respektive hemsida istället.
Med en mindre skärm blir det även en hel del menyer som får skjutas fram eller öppnas via knappar. Här känns Issuu ganska välutvecklad i hur de olika funktionerna kommer fram, men samtidigt är det fortfarande rörigt att hitta i utbudet och snabbgenvägarna som finns till Iphone saknas till Android.
Läser du långa texter och inte är speciellt intresserad av bildmaterial eller bildtexter vinner Zinio mycket i mobilen. Men frånsett den lite klumpiga sidindelningen som vi slipper hos Ztory är det annars mer eller mindre jämnt i läsupplevelse här.
Vinnare: Ztory Zinio & Readly
Funktioner Här har Qiozk lämnat walk over redan innan ronden har börjat, medan de andra tjänsterna har sina olika egenheter.
Zinio lever som sagt långt på sitt textläge, men i övrigt börjar tjänsten och dess funktioner kännas ganska föråldrade tyvärr.
Readly har inte så mycket att komma med när det handlar om funktioner under själva läsningen, men tar å sin sida igen det på sina fantastiska filterfunktioner (där de funkar till fullo). Att Readly är ensam i testet om att erbjuda användarprofiler gör inte saken sämre.
Ztory hoppar över filterdelen, men har i alla fall på pappret en styrka i urklippsfunktioner och delningsmöjligheter. Att de i praktiken fungerar ganska dåligt gör dock att helhetsintrycket dras ner en del.
Issuu gör istället väldigt mycket rätt med väldigt många funktioner. Till Iphone och Ipad kan du långtrycka på en text för att få upp en liten solfjäder med olika funktioner, medan du till Android hittar samma saker uppe i en toppmeny. Att klippa ut delar av en sida fungerar riktigt bra här till skillnad från hos Ztory och även om det är en snårskog att faktiskt hitta något vettigt känns många av funktionerna ganska välgjorda.
Vinnare: Readly & Issuu
Böcker digitalt Ibooks Apples bokaffär med såväl svenskt som utländskt material.
Google Play Books Googles bokaffär som funkar till både Android och Ios och har såväl svenskt som engelskt material.
Amazon Kindle Bokjätten Amazon har en riktigt stor e-bokhandel, men i stort sett inga svenska böcker.
Comixology Det egentligen enda stället du behöver bry dig om för digitala serietidningar. Stort utbud från de flesta stora engelskspråkiga serietidningshusen.
Mofibo Spotify för böcker typ. Lider mycket av bristen på svenska e-böcker, men är en duglig tjänst i övrigt.
Marvel Unlimited Enormt buggig tjänst där du kan betala en månadskostnad för att läsa Marvels serietidningar i obegränsad form.
Biblioteket Via våra svenska biblioteks webbtjänster kan du låna e-böcker gratis. Utmärkt alternativ eftersom prissättningen på åtminstone svenska e-böcker är fullständigt absurd.
Ljudböcker då? Amazon Audible Vill du lyssna på ljudböcker på engelska med ett enormt utbud är det egentligen bara Amazon du behöver.
Storytel Är svenska ljudböcker din grej finns det förvånansvärt få tjänster för ändamålet och så snart du hittat Storytel brukar det inte behövas så mycket annat.