-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
-
PLUS
Krönika: Dilemmat när Apple dödar sin sista och enda kompakta Iphone
Video: Sök med mobilkameran i nya Google

Google har precis lanserat flera nyheter bland sina mobila sökverktyg. En av nyheterna är Goggles där man kan söka med mobilens kamera.
Tekniken när man lägger ett intelligent lager över verkligheten kallas Augmented Reality, eller förbättrad verklighet och där används mobiltelefonens kamera tillsammans med telefonens kompass och gps. På det sättet kan man hålla upp mobilen mot en restaurang och få mer information om den, eller mot till exempel Golden Gate-bron för att få historik och mer information om den.
Utöver Google Goggles har Google även lagt till japanska till språken för sin röststyrda mobila söktjänst och de har lanserat en lokal söktjänst där man med en Androidmobil (version 1.6 och senare) ska kunna hitta affärer och annat i närheten av där man befinner sig.
Den stora lanseringen med Google Goggles innefattar idag ett fåtal sökobjekt, men tekniken ska utvecklas och i takt med att det sker så kommer det också bli möjligt att söka på fler olika typer av objekt. Idag klarar tjänsten att känna igen sevärdheter, konstverk och produkter som bokomslag, visitkort, skyltar och logotyper.
Bland exempel det inte fungerar på nämns maträtter, djur, mödler och växter. Framöver lovar dock Google att det ska bli möjligt att söka genom att peka kameran mot flera andra typer av saker, i takt med att tekniken utvecklas. Då kan man till exempel tänka sig att ta en bild på ett löv och få mer information om växten lövet kommer ifrån.
Google har en film som berättar hur det hela fungerar: