-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
Betala med mobilen
Så funkar Samsung Pay

Vi har fått känna på hur Samsung Pay kommer att fungera i praktiken, och vi gillar det.
Samsungs försök att ge sig in på den mobila betalmarknaden har som huvudgrej att den inte kräver NFC. I Galaxy S6 sitter en liten magnetsfältgenerator som fejkar att man drar ett kort i kortläsaren. Men här i Sverige brukar kortläsarna inte acceptera att man använder magnetremsan när det finns chip, så här är det NFC som gäller. Den svenska versionen av Galaxy S6 saknar magnetsändaren.
Vilket inte betyder att Samsungs lösning saknar poäng. Tvärt om är den riktigt elegant. Du registrerar ett kort enbart genom att fotografera av det, men kortnummer eller pin-kod lagras varken i mobilen eller hos Samsung, utan den nödvändiga informationen förmedlas av banken.
Du aktiverar betalningstjänsten genom att svepa upp från botten av skärmen, även om den är släckt. Sedan väljer du inlagt kort genom att svepa åt höger eller vänster i ett snyggt gränssnitt. När du valt kort autenticerar du dig med fingeravtrycksläsaren, något annat sätt med pin-kod eller liknande bjuds ej. Sedan håller du mobilen mot terminalen och det är klart.
Det är enkelt och elegant gjort. Problemet är förstås att du behöver en Samsung-mobil. Appen går inte att ladda ner till andra tillverkares mobiler, trots att det enda den egentligen behöver är NFC. Samsung behöver inte ha en affärsrelation till varenda näringsidkare, de behöver bara sälja in sin lösning till bankerna. Frågan är vad de tycker om att behöva hålla ordning på så många olika betalsystem.
Samsung Pay är ännu inte aktuell för svenska marknaden, utan rullas ut först i USA och Asien.