Mobil firar 20 år

20 år med Mobil: 2013

Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2013.

Publicerad Senast uppdaterad

Jämförande test
Alla 4G-mobiler i test
Det började främst som ett sätt att surfa snabbt i datorn, men sedan kom 4G till telefonerna.

Sedan Telia drog igång första nätet 2009 har 4G mest handlat om routrar och modem för mobilt bredband. Nu tar tekniken plats i mobilerna och vi har undersökt hur snabbt det egentligen går att surfa med fem olika Androidmobiler och en Windowslur. 
Testet visar att 4G-mobilerna håller jämn och hög klass. Enligt databladen ska samtliga mobiler klara upp till 100 Mbit/s vid nedladdning och 50 Mbit/s vid uppladdning, men det är teoretiska siffror och den verkliga hastigheten begränsas av faktorer som avståndet mellan mobilen och basstationen, antennernas design och hur bra mobilens system är på att skyffla data till och från apparna. De flesta mätningarna landar omkring 30–40 Mbit/s vid nedladdning och 6–7 Mbit/s vid uppladdning. Även de billigaste mobilerna ger alltså ett rejält prestandalyft jämfört med de hastigheter som 3G levererar i praktiken. Det är ganska jämnt även när det gäller fördröjningarna och mobilerna hamnar mellan 30 och 40 ms. Med 3G får du räkna med det tredubbla, så även om inte hela bandbredden kommer till nytta märks en stor förbättring om du videochattar eller ringer IP-telefonisamtal. 
Totalt i testet är det Samsung Galaxy Note 2 som tar hem vinsten. Om kolossalformatet inte avskräcker dig är Note 2 LTE en riktigt spännande mobil. Trots att Samsung har lagt till mängder av egna funktioner är mobilen redan uppdaterad till Jelly Bean med Google Now och bättre flyt i systemet. Pennan gör det möjligt att rita, navigera med precision i webbläsare och använda mobilen på helt nya sätt, och 4G-prestandan håller toppklass. Men för 6 000 kronor borde Samsung klara att leverera en mobil som inte känns fullt så plastig. 

1 Samsung Galaxy Note 2
2 Nokia Lumia 920
3 Asus Padfone 2
4 Samsung Galaxy S3 LTE
5 Sony Xperia V
6 Huawei Ascend P1 LTE



Erik Minns
Microsoft köper Nokias mobildel
I samband med att Nokia-affären tillkännages hösten 2013 ser Erik Mörner tillbaka på vad som ledde fram till affären. Det är tydligt att Nokia är den aktör som tydligast kämpat för att på alla sätt göra den satsning man gjort på Windows Phone till den framgång de hoppats på. Microsoft har i sammanhanget, trots att de står bakom systemet, hamnat på efterkälken, kanske ovana att spela rollen som utmanare. 
I den senaste Windowsmobil jag testat är det för första gången i systemet tydligt att här erbjuds vi något nytt och eftersträvansvärt. Nokia Lumia 925 visar med Nokias egna appar och arv som nu äntligen gör sig påmint även i Windows Phone att man kan erbjuda något eget. Den utvecklingen hade gått snabbare om Nokia och Microsoft redan 2011 insett de stora fördelarna med att ha kontroll över både hård- och mjukvara. 
Under presskonferensen betonade Nokias styrelseordförande och tillförordnade VD Risto Siilasmaa att Nokia inte har musklerna att fortsätta på egen hand och inte kan förvänta sig att övriga Windows Phone-tillverkare har samma driv. 
Vad som behövs idag för att rubba dominansen från Ios och Android är ett totalt nytänkande, något som varken Nokia eller Microsoft gjort sig kända för.