Mobil firar 20 år

20 år med Mobil: 2011

Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2011.

Publicerad Senast uppdaterad

Test
Nokia N9: Självklart smart
Den erbjuder nördarna allt de kan önska, men är ändå förförande enkel för andra.

Faktum är att vi får ett litet fånigt leende på läpparna direkt när vi startat Nokias N9. Flera gånger är känslan att »ja, men så här ska det ju så klart fungera«. Under Konton kan man ange till exempel Google, Twitter, Skype, Facebook, Youtube, Flickr och flera andra. Det är givetvis många telefoner som låter dig ange kontouppgifter som de här, men i N9 används uppgifterna betydligt smartare. Det tydligaste exemplet är att du kan ringa ett samtal via Skype på precis samma sätt som du ringer ett vanligt samtal, eftersom det är helt integrerat i kärnan av systemet. Det största frågetecknet för N9 är det som gäller appar. Mobil testar telefonen en tid innan den kommer ut i butik och därför är app­utbudet inte vad det blir senare. Nokia jobbar hårt i Sverige för att viktiga svenska appar ska finnas tillgängliga även för Meegomobiler som N9. I praktiken handlar det ju i alla fall i dagsläget inte om Meegomobiler, utan om Meegomobilen. Att till exempel Spotify skulle lägga utvecklarresurser för att göra en app där man kan lyssna på Spotify i Meego är ju svårt att motivera. Apputbudet är ett stort frågetecken och givetvis undrar du också vad det i praktiken innebär att Nokia nu valt Windows Phone som sitt primära smartphonesystem. Nokia lovar att du kan vänta dig uppdateringar och support, men de kommer säkert att arbeta hårdare för att Windows Phone ska lyckas. Det vore väldigt synd om Nokia inte arbetar hårt för att N9 verkligen ska bli en framgång. 

Fakta:
Operativsystem: Meego 1.2 Harmattan
Minne: 16 eller 64 GB inbyggt, ingen plats för minneskort
Skärm: 3,9 tums kapacitiv AMOLED-pekskärm med 480 × 854 pixel 
Pris: 6 000 kr (16 GB-versionen)



Nyhet
LG Optimus Pad: 3D-plattan för pappglasögon
Först måste man slå fast att Googles version av Android för plattor är väldigt trevlig. 

Så fort vi bekantat oss med plattans yttre går vi så klart och köper ett par 3D-glasögon. Det ska vara sådana där pappglasögon med ett rödfärgat öga och ett ljusblått, för skärmen i plattan är ju inte en 3D­-skärm. I stället är tanken att man ska ladda upp sina filmer till Youtube 3D (och då använda pappglasögonen) eller se dem på en riktig 3D-­teve. Vi provar att ladda upp till Youtube och efter att manuellt ha fått lägga till ett speciellt kommando i beskrivningen av varje film så visas filmen med blå och röda skuggor och blir till 3D när man sätter på sig glasögonen. Faktum är att det fungerar förvånansvärt bra. Det är inte i närheten av de effekter man kan få på bio i dag med 3D­-glasögon (en annan sort) men det blir helt klart en 3D­-effekt. 

Bäst blir effekten när objektet du filmar är på ungefär en meters avstånd från de två kameralinserna i Optimus Pad. Går du närmare så förstörs 3D­-effekten och man ser bara färgade skuggor och går man längre ifrån så avtar effekten sakta men säkert. Man filmar 3D i en speciell app och utöver den så finns även en vanlig kameraapp där man tar vanliga bilder och kan filma i full-HD. 

Det är charmigt att det är de gamla hederliga blåröda 3D-glasögonen av plast och papp som används för att se 3D på LG:s nya platta. Vad som inte är lika charmigt är priset på plattan. Nästan dubbelt så mycket som för den billigaste Ipad 2 är helt enkelt för mycket.