Hastighetens stryps

Analys: Snapdragon 810 överhettas

Våra mätningar visar att det ligger sanning i ryktena att Snapdragon 810 överhettas.

Publicerad Senast uppdaterad

Inför lanseringen av vårens toppmodeller omgavs chipsetet Snapdragon 810 från Qualcomm, som sitter i modeller som Sony Xperia Z3+, HTC One M9 och LG G Flex 9 av rykten om problem med överhettning. Enligt dessa rykten skulle Snapdragon 810 bli så varm vid belastning att överhettningsfunktionerna stryper klockfrekvensen vilket påverkar prestandan negativt så att den inte blev snabbare än föregångarna. Ryktet fick extra bränsle av att Samsung valde bort Snapdragon 810 till sin Galaxy S6.

Detta dementerades förstås av Qualcomm, och när telefoner med Snapdragon 810 började säljas fick man anta att de hade löst problemet. Visserligen blev de mobiler vi testade som hade Snapdragon 810 ovanligt varma, och visserligen levererade chipsetet en inte särskilt stor prestandaökning jämfört med Snapdragon 805, men det behöver ju inte betyda problem med överhettning. Eller?

Vårt testexemplar av Sony Xperia Z3+ med Snapdragon 810 blir märkbart varm vid tung belastning, men eftersom den är vattentät kan man ju faktiskt utvärdera om effektivare kylning ger den bättre prestanda helt enkelt genom att sänka ner den i iskallt vatten och köra prestandatester. Sagt och gjort.

Vi körde först benchmark-apparna Antutu, Vellamo, Geekbench och Quadrant på en Z3+ under vatten. Särskilt Antutu levererade då ett betydligt bättre resultat, 57 000 mot 47 000 utan vattenkylning. För övrigt ett resultat betydligt mer i linje av vad vi hade väntat oss av detta chipset. Bryter man ner delresultaten kan man se att förbättringen helt och hållet kommer från processorn, medan övriga komponenter som minneshantering och grafikprocessor håller samma hastighet.

Av övriga benchmark-appar fick vi dock ingen tydlig skillnad, utom Geekbench Multicore, som gav resultat kring 4200, mot 3600 utan kylning. Att Vellamo och Quadrant inte kunde uppmäta någon skillnad talar förstås emot problem, men skillnaden skulle bland annat kunna bero på att Antutu har stöd för 64-bitarsinstruktioner medan de andra testerna inte har det, eller att det tar en stund innan processorn blir så varm att klockfrekvensen går ner, och det därför inte hinner märkas i alla tester.

För vidare utvärdering valde vi därför prestandatestet Volumark, har stöd för 64 bitar och 8 kärnor. Ett Volumark-test tar 10 sekunder, men kan upprepas upp till 100 gånger i sträck Man får resultatet för varje mätning och en kurva över tiden. På så sätt kan man få en siffra på hur temperaturen påverkar prestandan.

Att processorn drar ner effekten vid för hög värme är i och för sig helt normalt och förmodligen en funktion av alla chipset, det vi ville veta var om effekten av detta var så stor för Snapdragon 810 att chipsetet påverkades negativt. Därför jämförde vi med en Z3 Compact, som ju också är vattentät men har chipsetet Snapdragon 801.

Resultatet blev tydligt. När vi körde de två telefonerna på torra land presterade Snapdragon 810 sämre över tid än föregångaren Snapdragon 801. Snapdragon 810 är visserligen betydligt snabbare än Snapdragon 801 på den första 10-sekunderskörningen, men redan efter 50 sekunder har Snapdragon 810 fallit till ett resultat under Snapdragon 801. Den fortsätter sedan att falla till en nivå en bra bit under det långsammare chipsetet. Snapdragon 801 verkar å andra sidan inte märka av något försämrat resultat förrän efter drygt 11 minuters körning, och tappet i prestanda går då långsammare och når aldrig samma låga nivå som för Snapdragon 810.

Att det verkligen är temperaturen som orsakar detta visas av körningen av samma test under vatten. Här håller bägge telefoner en jämn kurva genom hela testet, och Snapdragon 810 presterar ett resultat som konstant ligger över Snapdragon 801.

Slutsatsen vi måste dra är att ryktena i stort är sanna. Snapdragon 810 blir faktiskt så varm att det påverkar prestandan negativt, och gör att den inte blir mycket snabbare än föregångarna.

Vad har detta för praktisk betydelse? För det första kan man ju påpeka att överhettningsfunktionen funkar. Du behöver inte oroa dig för att en mobil med Snapdragon 810 blir en brandfara. Däremot bör du inte köpa en ny mobil med Snapdragon 810 i hopp om att få markant bättre prestanda än från en äldre mobil med Snapdragon 801 eller 805.

Sedan finns det andra vinster med Snapdragon 810. 64-bitarsarkitekturen och den lägre klockfrekvensen gör bland annat chipsetet mer strömsnålt, och 64-bitarsarkitekturen är mer framtidssäker.

De flesta nya mobiler har så pass snabba processorer att prestandan inte är ett problem i praktisk användning, upplever du att telefonen blir seg beror det troligare på att den håller på att få slut på arbetsminne eller lagringsutrymme.

Du behöver inte vara rädd för att köpa en telefon med Snapdragon 810. Men mobiltillverkarna borde ha rätt att kräva en bättre produkt av Qualcomm än denna.