2003 kom så det första 3G-nätet igång, men någon full täckning till slutet av året var inte att tänka på. De första 3G-telefonerna var klumpiga och hade hopplös batteritid. Nokias designavdelning flippade ut totalt och Sony Ericsson började hitta formen samtidigt som de var på botten.
Sony Ericssons omsusade 3G-telefon Z1010 visades upp för första gången i mars. Den vann designpris, förmodligen för att det var den första 3G-telefonen som inte var ful som stryk. Trots prognosen skulle det dröja mer än ett år innan telefonen kom i butik. Men det kanske inte gjorde så mycket, då 3G-näten hur som helst inte heller kommit så långt vid den planerade lanseringen.
Debut för första 3G-telefonen från Sony Ericsson (18 feb 2003)
Z1010 blev den officiella beteckningen på Sony Ericssons nya dual mode UMTS/GSM-mobil.
Annons
Det var redan under Cannes-mässans första dag som Sony Ericsson visade upp den helt nya 3G-mobiltelefonen.
Annons
Z1010 är en så kallad flipp-telefon med dubbla bildskärmar och dubbla kameror.
Huvudskärmen är ganska stor (176 x 220 pixel) och kan visa 65 000 färger, medan den yttre bildskärmen är mindre (101 x 80 pixel) och bara kan visa fyra gråskalor. Den mindre bildskärmen visar information när telefonen inte används.
Den ena av de två kamerorna är riktad från användaren och används för att ta stillbilder medan den andra kameran, som är riktad åt användaren, är till för att användas vid videokonferenser.
Vidare finns stöd för gprs (4+2), polyfoniska ringsignaler, WAP 2, Java, EMS, MMS, IR och Bluetooth. Det finns också en inbyggd Sony Memory Stick-läsare så att det ska vara möjligt att flytta information mellan olika enheter. En 16 MB stor Memory Stick ska medfölja telefonen.
Sony Ericsson räknar med att telefonen ska finnas på marknaden någon gång under det andra halvåret i år, ungefär samtidigt som de första 3G-näten officiellt börjar användas.
Fast kanske viktigare för Sony Ericsson än prestigemodellen Z1010 blev storsäljaren T610, telefonen som på många sätt var urfadern till alla Sony Ericssons typiska candybar-design.
Fakta om Sony Ericsson T610 (14 maj 2003)
I måndags påbörjades försäljningen av Sony Ericsson T610. Vårt test av den nya luren kommer i juninumret av Mobil. Men redan nu kan vi bjuda på lite snabbfakta om T610.
System:GSM 900/1800/1900
Storlek: 102x44x19 mm
Vikt: 95 g
Färger: Aluminum Haze, Abyss Blue, Vulcanic Red
Batteri: 750 mAh, Li-Polymer
Skärm: 65,536 färgers STN-skärm
Skärmupplösning: 128x160 pixlar
Inbyggd kamera
Färgdjup i kameran: 24 bitars (16 miljoner)
Bildupplösning: 120x160 eller 288x352 pixlar
Ledigt minne för användaren: 2 MB
Batteritid, taltid: 14 timmar
Batteritid, standby: 315 timmar
GPRS: Klass 8, 4+1 tidluckor, upp till 64,2 kbps
HSCSD: Upp till 28,8 kbps
Vibratorfunktion
Röstuppringning
Röstkommandon
Röstmemo
Sms: inmatning via multitap eller T9
Telefonbok: 512 platser + SIM-minne
SMS, EMS, MMS
E-postprogram (pop3, imap4, smtp)
Bildformat: jpeg, gif
Polyfoniska signaler: 32 kanaler midi
Ljudformat: amr
Spel: Stödjer Mophunspel (Synergenix) och Java (se nedan)
Java: Java CLDC 1.0/MIDP 1.0
Förinstallerade spel: DeepAbyss, Five Stones, Minigolf, Q*bert (Java)
Synkronisering: XTND Connect PC (medföljande CD), Apple iSync, SyncML
Nokia å sin sida gjorde ett försök att slå sig in på spelkonsolmarknaden med spelmobilen Ngage. Det blev en totalflopp. Bättre lycka 2008?
Vi har känt på Nokias spelmaskin (6 feb 2003)
Igår kväll lanserade Nokia N-Gage på en stor presskonferens i London. Och efter att ha spelat tre spel på manicken kan vi bara konstatera: Häftigt Nokia! Med några förbehåll, förstås.
...
Faktum är att jag blev helt inne i spelandet. För N-Gage är inte i första hand en telefon, det är en spelmaskin. ...
Det är dock inte så många timmar man kan spela, 3 till 6 timmar närmare bestämt. Jämför det med Game Boy, som har runt fyra gånger så lång speltid.
Taltiden är också ganska dålig, med 2 till 4 timmar, man kan spela musik via mp3 i 8 timmar och radio i 20. Standby tiden är mellan 150 och 200 timmar. N-Gage har naturligtvis java för att ladda ned spel, mms, e-post, xhtml-läsare, Symbian OS och usb.
...
Om N-Gage ska bli en hit eller inte är, som jag ser det, helt beroende av prissättningen. På frågan vad N-Gage ska kosta svarade Nokia igår:
- Under 500 euro (runt 4500 kronor).
4500 kronor är i alla fall med stor sannolikhet för mycket för den tänkta målgruppen.
Följetongen Neonode fortsatte. Den svenska minitelefonen skulle ha börjat säljas sommaren 2002. Men...
Neonode till butikerna i slutet av mars (15 jan 2003)
Den nya mobiltelefonen Neonode N1 ska levereras till butikerna i slutet av mars, uppger Neonode. De som varit snabba med att förhandsbeställa kan dock få telefonen något tidigare.
...
Anledningen till den senaste förseningen är att konstruktionen av telefonens plasthölje dragit ut på tiden.
- Men nu är allt klart, säger Magnus Goertz. Mjukvaran kommer dock inte att vara fulländad från start, utan man får ladda ner uppdatering av mjukvaran från internet och installera till sin telefon.
I väntans tider på Neonode (20 mar 2003)
För en tid sedan var det senaste budet om Neonode N1 att den skulle komma ut i handeln i slutet av den här månaden. Nu blir det inte så.
...
- Jag kan säga att den kommer under våren, senast i slutet av maj, svarar Alexandra Jansson, på Neonode.
Förseningarna ligger, enligt Neonode, utanför deras kontroll. Det är en italiensk underleverantör av skalet som inte lyckats producera i tid.
"Vi blev överrumplade" (19 maj 2003)
- Vi blev överrumplade över intresset som Neonode skapade. Det är kul, men det gav oss också mer arbete, säger Magnus Goertz, grundare av Neonode.
Idag gick alltså Neonode ut med beskedet att man bestämt sig för att inte ge något nytt datum för när Neonode N1 ska släppas.
Varför?
- Därför att vi skapar bara besvikelse om vi går ut med en ny tidsplan som vi sedan inte kan hålla. Det var ett misstag att gå ut med datum för när produkten skulle släppas, från början, säger Magnus Goertz.
Väntan på N1 har blivit för lång (22 maj 2003)
Många är de som har väntat på Neonode N1. Och de har väntat länge. Nu verkar det som om många har gett upp.
Det var i förra veckan som jag började få ganska många e-brev om förslag på alternativ till Neonode N1. Det verkar helt enkelt som om de som tidigare enbart pratade om N1 har tröttnat på att vänta.
Flera har också skrivit och undrat om Neonode är ett bluff-företag. Så illa verkar det inte vara i det här fallet.
Neonode N1 inne i sista fasen (8 juli 2003)
Efter det senaste beskedet från Neonode i maj om att man inte ville ge något nytt datum för lanseringen av N1, säger man nu att produktionen är "inne i sista fasen".
Neonode är troligen här innan jul (22 sep 2003)
...
- Vi säger inget definitivt. Men allt tyder på att Neonode kommer ut på marknaden innan jul, säger Alexandra Jansson, informationsansvarig på Neonode.
Neonode kommer inte till jul (10 dec 2003)
Neonode testas för fullt sedan en och en halv månad tillbaka. Men den hinner inte bli färdigtestad innan jul.
...
- Vi är fortfarande inte helt nöjda, och vi vill inte lansera en halvfärdig produkt på marknaden, säger Alexandra Jansson, informationsansvarig på Neonode.
När kommer Neonode N1?
- Den kommer med säkerhet nästa år.
Fortsättning följer, lita på det.
Post- och Telestyrelsen insåg till slut att det var fysiskt omöjligt för 3G-operatörerna att klara sina utfästelser om full täckning den 31 december 2003, och gav dem uppskov. Inte heller den tidsplanen skulle hålla.
3G-operatörerna får tid till 2005 (2 april 2003)
Operatörerna får som de vill. Post- och telefstyrelsen, PTS, har skjutit fram tidpunkten då 3G-utbyggnaden måste vara klar ett och ett halvt år, till 2005.
Alla mobiloperatörer med licens för att bygga 3G-nät har begärt uppskov med nätutbyggnaden. Problem med byggloven och frånvaro av fungerande 3G-telefoner har angetts som skäl till förseningarna. Nu har de fått sin vilja igenom.
PTS generaldirektör Nils Gunnar Billinger har tidigare sagt att ingen operatör kan dömas till böter innan 2005. Nu är det klart att en ny lag ger operatörerna uppskov fram till 2005, enligt Ny Teknik.
3G-lanseringen var faktiskt en tid då de stora mobiltillverkarna tappade mark och uppstickare fick chansen att slå sig in. En av dem var LG:
LG börjar sälja mobiltelefoner i Sverige (22 april 2003)
Det koreanska företaget LG lanserar imorgon onsdag sina modeller för den svenska marknaden. Redan inom några veckor ska LG:s mobiltelefoner börja säljas i svenska butiker.
LG har flera gånger tidigare varit på väg in på den europeiska marknaden. Nu tycks den koreanska teknikjätten till slut ha bestämt sig för att satsa. Imorgon klockan 11 håller företaget presskonferens och presenterar vilka telefoner man ska börja sälja i Sverige.
Säkert spelar den förestående 3G-telefonin viss roll för LG:s beslut att nu ge sig in på den nordiska mobilmarknaden. Men LG är redan idag stora på mobiltelefoni. Företaget har 3,8% av världsmarknaden vilket är en nästan lika stor marknadsandel som Sony Ericsson. Det är i Asien som LG säljer merparten av sina mobiltelefoner.
En annan nykomling var taiwanesiska Qtek, i dag känt som HTC.
Microsoft-telefon med kamera till Sverige (9 april 2003)
Qtek 7070 är den första mobiltelefonen på den svenska marknaden med telefonvarianten av Microsofts operativsystem. Den levereras med en kameramodul.
Den nya Microsoft-mobilen Qtek 7070 har en hel del inbyggda Microsftprogram. Ett exempel är Pocket Outlook med kalender, adressbok och e-postprogram.
Man kan synkronisera telefonens kalender och adressbok med PC-datorn (Outlook). Detta görs via en USB-kabel samt programvaran Active Sync. Både kabel och programvara följer med när man köper telefonen.
Telefonen leverares även med en kameramodul som kopplas på i telefonens bottenkontakt. Det finns även en programvara där man samlar sitt "fotoalbum". Det går att skicka iväg bilderna via mms-meddelande till andra mobiltelefoner.
Telefonen har plats för minneskort av typen sd-kort och mmc-kort. Windows Media Player är programmet i telefonen som kan användas för att spela upp musik som man lagrat på ett minneskort i telefonen. Om man köper ett minneskort till telefonen fungerar den alltså även som mp3-spelare.
En miniversion av Internet Explorer finns i telefonen för den som vill surfa. Telefonen har gprs för själva internetanslutningen. För den som vill använda chatprogram finns även MSN Messenger installerat på telefonen.
Qtek 7070 tillverkas i Taiwan och de första leveranserna förväntas komma till Sverige slutet av maj, säger Lisa Valinder till Mobil.
Priset ute i butikerna kommer förmodligen hamna på 5500-6000 kronor inklusive moms, om man köper telefonen utan abonnemang.
Nokia var vid den här tiden inne i en riktigt urflippad designperiod. Vi unnar oss en bildkavalkad:
Nokia 2300
Nokia 3200
Nokia 3660
Nokia 7600
Nokia tappade vid denna period kraftigt i marknadsandelar. Kanske var det därför man övergick till den närmast ingenjörsmässigt strama design vi är vana vid idag.
Och så kom då till slut 3G-lanseringen. Tre var först ut, även om lanseringen den 3/3-2003 mer var en förhandstitt.
3G är här - var är mobilerna? (8 maj 2003)
I måndags var det dags. Operatören Tre lanserade 3G i Sverige. Men det kan ta en månad innan du har 3G-telefonen i din hand.
Att 3G är igång är hur skönt som helst. Och intresset när Tre lanserade sitt 3G-nät i måndags var mycket stort. Lanseringen bjöd inte på några större överraskningar, det mesta var som väntat, vilket i och för sig inte alls var negativt.
Men att det tar upp till en månad innan man kan få 3G-telefonen i handen var inte speciellt positivt. Visst kunde man betala för telefon och abonnemang i måndags och testa tjänsterna med de provtelefoner som fanns i butiken, men mobilen var man alltså inte garanterad förrän inom 31 dagar. Så måndagen var kanske startskottet för 3G i Sverige, men på mobiltelefonsidan såg det alltså desto dystrare ut. Och det går inte att göra så mycket åt, för inte finns det några andra 3G-telefoner att köpa heller...
En av de 3G-telefoner som Tre till slut levererade var NEC E606, och man kan nog lugnt påstå att den var telefonen som skrämde bort många människor från 3G för lång tid framöver.
3G-telefonerna blir snart mindre (12 juni 2003)
I slutet av året lär tillverkarna börja få till storleken på 3G-telefonerna. Även batteritiderna blir snart bättre.
Den första 3G-telefonen i Sverige, Nec E606, kritiseras för att vara stor, tung och för att ha dåliga batteritider.
Och visst är det den största modellen på mycket länge, med en längd på 109 millimeter, en bredd på 53 och en tjocklek på 32 millimeter. Inget att ha i fickan direkt.
En vikt på 150 gram kanske inte låter så mycket, men det är ändå i tyngsta laget när det gäller mobiltelefoner.
En läsare av Mobil som hörde av sig berättade att han gjorde slut på två batterier om dagen. Han hade en Nec E606. Och med en taltid på 2 timmar och en standbytid på 41 timmar är det inte alls osannolikt att batterierna går åt som smör i solsken.
Sony Ericsson var vid tiden nära bottennoteringen med stora förluster och tappade marknadsandelar. Låt oss titta på topplistan för tiden: