Inzoomad bjässe

Stort test: Apple Iphone 7 Plus

Det är i Iphone 7 Plus du hittar de största nyheterna. Kameran med dubbla linser gör att du får riktig, optisk zoom.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
80%

“Mer av allt” är egentligen huvudtanken med Iphone 7 Plus och det är extra tydligt i år när den dessutom utrustats med en extra kameralins på baksidan. Vi ska självklart gå in i detalj på vad det innebär, men Iphone 7 Plus ger även en hel del annat. Det finns ingeting i den mindre Iphone 7 som saknas i Iphone 7 Plus. Du får alltså allt från Iphone 7 och dessutom större skärm, mer batterikapacitet och mer arbetsminne. På köpet blir så klart måttet större och vikten tyngre jämfört med den mindre modellen.

En av flera större nyheter i Iphone 7 Plus är att skärmen har fått möjlighet att visa en större färgrymd än tidigare. Den ska alltså kunna visa fler färger än föregångaren och dessutom är den ljusstarkare, 25 procent mer än Iphone 6S. Jag tycker skärmen i Iphone 7 Plus är bra, med både bra färgåtergivning och ljusstyrka, men när jag jämför sida vid sida med Iphone 6S Plus är skillnaderna verkligen inte stora om ens märkbara. Samma konstaterande gör andra jag visar telefonerna för.

Liksom föregångaren är Iphone 7 Plus utrustad med 3D Touch i skärmen, så att du kan trycka lite hårdare för att få upp förhandsvisningar, extra information och genvägar. Det fungerar i många appar, särskilt eftersom det hunnit gå ett år sedan introduktionen och apputvecklarna nu haft tid på sig att uppdatera sina appar. Det finns dock inga visuella ledtrådar om var funktionen används, vilket jag kan tycka är synd, för du får helt enkelt prova dig fram för att hitta 3D Touch-funktioner.  

Med Ios 10 tillkommer nya sätt att använda låsskärmen. Istället för att som tidigare “dra för att låsa upp” ska du nu enbart trycka på hemknappen för att låsa upp telefonen. Fingeravtrycksläsaren sitter som tidigare i hemknappen, men om du som förut sveper över hemskärmen kommer du nu istället till skärmen där du kan söka efter appar och se dina widgets. De kommer du alltså åt utan att ange lösenkod eller använda fingeravtryck. Vill du hålla ditt innehåll hemligt för obehöriga så kan du dock stänga av den här möjligheten i inställningarna för säkerhet och fingeravtryckssensorn Touch ID.

Hemknappen där sensorn sitter är för övrigt ny i Iphone 7 Plus och är inte längre en fysisk knapp som du trycker in. Nu är det istället en stum touchyta du trycker på men för att simulera en verklig knapp får du en vibration i telefonen när du trycker och det fungerar faktiskt riktigt bra. Det är enkelt att vänja sig och vibrationen gör ett bra jobb för att få dig att tro att du tryckt in knappen. Vibrationen för hemknappen kan du anpassa i tre olika steg och även i andra delar av Ios finns vibrationer, till exempel när du ändrar en inställning från av till på i inställningsmenyerna. En av nyheterna i Iphone 7 och 7 Plus är vibrationsmotorn som är mer exakt och kan ge exakt feedback.

Apple var sena att hoppa på trenden med mobiler i den här storleksklassen och de har även ett något annorlunda angreppssätt än till exempel Samsung och deras Note. Utöver att ha stor skärm fokuserar Samsung mycket på produktivitet med genvägar och extra funktioner kopplade till den penna som följer med. Apple gör istället sin större och sin mindre Iphone i stort sett identiska. Utöver att skärmen är större så medför det ytterst få anpassningar eller utökade funktioner. Genvägarna med 3D Touch har båda telefonerna och det är egentligen bara möjligheten att använda till exempel startskärm, inställningsappen och en del andra appar även i liggande läge som är unikt för Plus-modellen. Någon möjlighet att köra flera appar i delad skärm som på Ipad finns inte i Iphone 7 Plus men är relativt vanligt när andra tillverkare gör telefoner med skärm i den här storlekskassen.

Apple är inte först med att ha två kameror på baksidan av telefonen och de ser inte heller ut att bli ensamma om det. Det verkar tvärtom vara en trend just nu och innan Apple har HTC, LG, Huawei och flera andra lanserat mobiler med dubbla kameror, oftast på baksidan, men det har förekommit även dubbla selfiekameror. Anledningarna till att sätta in två kameror bredvid varandra har varit olika. För ett par år sedan användes kamerorna för att filma i 3D, en trend som dock aldrig riktigt tog fart. Senare har tillverkare använt dubbelkameror för att låta dig sätta fokus i efterhand och för att möjliggöra olika effekter. Vissa har gjort som Apple och satt in en vidvinkelins och en tele för att få olika bildutsnitt.

Ska vi titta på kamerorna i Iphone 7 Plus så märks att Apple har flera olika tankar med dem. Först och främst så agerar de två kamerorna som en, vilket skiljer Iphone från många andra vi sett tidigare. I kameraappen kan du alltså inte se vilken lins som används, men du märker resultatet av de två linserna eftersom Iphone 7 Plus är den första Iphone som har riktig zoom. Kombinationen av en tele- och en vidvinkellins gör att du får två gånger optisk zoom, att skilja från digital som funnits tidigare i Iphone. Digital zoom fungerar på samma sätt som att beskära bilden, medan optisk zoom förstorar motivet utan att för den skull försämra bildens upplösning och därmed kvalitet. Den optiska zoomen kompletterar Apple sedan med digital zoom upp till totalt 10 gånger och det är intressant att se hur bilderna blir jämfört med andra telefoner, men även jämfört med systermodellen Iphone 7.

I kameraappen i Iphone 7 Plus visar sig zoomfunktionen i form av en liten ikon som säger 1x. Ett tryck på den zoomar direkt in till den maximala optiska zoomen på 2x. Vilar du istället fingret på ikonen får du upp en skala där du kan dra fingret och ställa zoom steglöst från ett till tio gånger i stillbilder och från ett till maximalt sex gånger när du spelar in video. Tyvärr är reglaget inte helt perfekt utformat. Ett tryck för att komma till 2x går bra, men ska jag zooma långsamt när jag filmar och drar fingret så hoppar fingret av skärmen innan jag hunnit zooma in maximalt till 6x. Zoomar jag in snabbare så hinner den hela vägen till 6x innan skärmen tar slut, men då blir å andra sidan inzoomningen för snabb för att filmen jag spelar in ska bli riktigt njutbar att titta på.

Som funktion är ändå optisk zoom relativt ovanligt i mobilbranschen. Vi har sett det, men då framförallt i udda kameratillbehör som nyligen lanserade Hasselblad True Zoom som adderar 10x optisk zoom till telefonen Moto Z eller Samsungs kamera- och mobilhybrid Galaxy K Zoom, även den med 10 x optisk zoom. Så mycket optisk zoom kräver dock ett stort utrymmeskrävande objektiv och är inget man kan sätta in i en så tunn mobil som Iphone. Fysikens lagar sätter helt enkelt stopp för det.

När jag tittar på de inzoomade bilder jag tagit och jämför med andra mobilkameror kan jag dra flera slutsatser. Att en inzoomad bild från Iphone 7 Plus ser betydligt bättre ut än en från Iphone 7 är självklart och ingen överraskning. Med full inzoomning, alltså även digital zoom upp till 10x blir detaljerna betydligt tydligare i bilden från Iphone 7 Plus. Jämfört med andra erkända kameramobiler är skillnaden däremot inte lika påtaglig. Jämför jag till exempel Iphone 7 Plus-bilder med bilder från Samsung Galaxy S7 med 8 gånger digital zoom är skillnaden inte jättestor.

I Iphone 7 Plus finns högtalare både i botten och toppen av telefonen, så du får stereoeffekt när du håller telefonen i liggande läge.

Kommer snart
En ytterligare funktion som de två kamerorna ska möjliggöra förhandsvisade Apple när telefonen visades upp i början av september. Det handlar om ett speciellt porträttläge som låter dig ta bilder där personen i bilden är skarp och bakgrunden är snyggt oskarp, för att efterlikna effekten du kan få i dyrare systemkameror. Den här funktionen har jag alltså inte kunnat testa, men den ska finnas senare i höst i Iphone 7 Plus och kommer då att dyka upp som ett särskilt motivläge i kameraappen där panorama, kvadratisk och de övriga ligger idag. Redan idag finns funktionen tillgänglig i Apples betaversion av Ios 10.1, så vi kan ändå titta lite mer i detalj på hur det kommer att fungera och vilka resultat man kan räkna med. I betaversionen av porträttläget instrueras du att placera motivet på ett avstånd av max 2,5 meter. Motivet kan vara vad som helst, för även om funktionen kallas för porträttläge så fungerar det givetvis även på andra motiv så länge de befinner sig på tydligt avstånd från bakgrunden. Är du för nära motivet så får du ett meddelande om att gå längre ifrån. Funktionen använder kamerorna dels för att ta bild av ditt motiv, men även för att mäta avståndet till olika delar i bilden och på det sättet bestämma var det ska vara fokus och var du vill ha oskärpa. Vi har sett det här funktionen tidigare hos andra tillverkare, bland annat Huawei som har en liknande funktion i den P9-telefon de utvecklat tillsammans med klassiska kameratillverkaren Leica. I bilderna från den kameran blir ofta kanterna på det objekt som ska vara skarpt flammigt oskarpt i kanterna. De som hunnit testa betaversionen av funktionen är nöjda med hur det fungerar men resultaten i alla fall i just betaversionen ser ut att dras med samma flammiga skärpa i kanterna av motivet som Huawei erbjuder, så vi får se om Apple lyckas åtgärda det innan funktionen lanseras skarpt. 

Bilden med djupeffekten sparas i bildgalleriet tillsammans med en obearbetad bild, på samma sätt som HDR-bilder sparas tillsammans med en bild utan HDR-effekten. Vill du bara spara bilden med djupeffekt kan du dock välja det i inställningarna. Funktionen för att göra den här typen av bilder med djupeffekt är exklusiv för Iphone 7 Plus och Apple lovar att den ska komma som en gratis uppdatering till Ios senare i år.

Iphone 7 Plus är vattentät.

Levande bilder bidrar mer

Bildgalleriet där du tittar på bilderna du tagit har fått en stor uppdatering i samband med att Ios 10 kom ut. Liksom många nätbaserade bildlagringstjänster numera har bildgalleriet i Ios fyllts med intelligens. Det kan hitta och känna igen personer och platser samtidigt som den kan skapa (mer eller mindre) meningsfulla sammanfattningar baserat på den informationen. Har du uppdaterat din nuvarande Iphone till Ios 10 har du kanske redan märkt det här. I albumvyn kan jag se en film som sammanfattar de bilder och filmer jag tagit under dagen, men man kan även hitta samlingar för till exempel årets höjdpunkter. I samlingarna hittar Apple sammanhang, så man kan se andra bilder tagna på samma plats eller andra bilder på samma person. I de sammanfattande filmerna lägger Apple till text och musik. Särskilt i de här filmerna hittar vi ett bra användningsområde för det som Apple kallar levande bilder. Den tekniken introducerades förra året och innebär om du har den aktiverad att du får en kort filmsnutt utan ljud till varje stilbild du tar. Kameran spelar in lite före och lite efter att du trycker av kortet. Just det här visar sig tillföra väldigt mycket i filmer, eftersom det gör så mycket att få se rörelse istället för bara ett montage med stillbilder. Nu önskar jag bara att man även kunde exportera stillbilder från de här filmerna de gånger man missar ett fotoögonblick med knapp marginal. 

Just när vi spelar upp film, de här eller andra, till exempel från Youtube är stereohögtalarna framträdande och innebär verkligen ett lyft för ljudet. Utöver den högtalare som sitter i nedre hörnet finns även en i toppen och framförallt när du håller telefonen i liggande läge blir volymresurserna och stereoeffekten tydlig. Ljudet är fortfarande betydligt bättre när du istället lyssnar i hörlurar, men det är ändå en välkommen förbättring när du ska titta på ett Youtube-klipp, tillsammans med flera andra personer.

När vi nu är inne på det här med hörlurar och ljud är det så klart ofrånkomligt att inte nämna det kanske mest omtalade med IPhone 7 och 7 Plus, att de båda saknar vanliga 3,5 millimeters hörlurskontakt. Istället ansluts de medföljande lurarna med Apples egen Lightning-kontakt och vi får med en adapter mellan 3,5 och Lightning för att kunna använda vanliga hörlurar. Under testet har jag egentligen inte upplevt avsaknaden av hörlurssuttag som något stort problem, men att Apple på det här sättet tar sin egen väg från en mycket spridd och erkänd standard kan man ju så klart ha synpunkter på. Du kan inte dra lurarna ur telefonen och plugga direkt in i datorn och du kan inte ladda telefonen samtidigt som du lyssnar med trådade hörlurar. Då får du istället använda bluetoothhörlurar.

I Iphone 7 Plus ansluts hörlurar via Lightning-kontakt och inte vanlig 3,5-millimeterskontakt. Adapter följer med i paketet.

Elimineringen av 3,5 millimetersuttaget ger egentligen inte någon tydlig fördel även om man kan ana att Apple har större planer för framtiden och vill göra plats för ny, mer modern teknik i Iphone. Det är dock inget som tydligt kommer till nytta i den här modellen. Till yttermåtten är Iphone 7 Plus identisk med föregångaren så utebliven hörlurskontakt har Apple inte utnyttjat för att göra telefonen tunnare.

Vi testar Iphone 7 Plus i rosa guld som inte heller utseendemässigt sticker av särskilt mycket mot föregångaren. Betydligt mera ny känns då de mattsvarta och pianoblanka modellerna av Iphone som vi också tittat närmare på. 2016 känns som lite av ett mellanår för Iphone med samma design som de två föregående åren och relativt blygsamma resultat av de få nyheter som finns i Iphone 7 Plus. En uppgradering från Iphone 6 eller äldre kommer ge dig stora prestandaförbättringar och betydligt bättre kamera, men annars kanske det är bättre att vänta till Iphone 8. Det finns de som säger att den blir storslagen och erbjuder fler nyheter när Iphone i samma veva fyller tio år.

Fotoexempel

Bilderna blir bra och Iphone 7 Plus klarar bilder i mörker bättre än föregångaren utan att för den skull klå dagens absolut bästa kameramobiler. Zoomfunktionen ger mer detaljrika bilder än i Iphone 7 men är inte lika imponerande i jämförelse med marknadens bästa kameramobilers digitala zoom.

Testbild från Iphone 7 Plus - 1x zoom
Testbild från Iphone 7 Plus - 10x zoom

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
80%

Fakta

Allmänt

Modell Iphone 7 Plus

Tillverkare Apple

Lanseringsdatum 2016-09-16

Mått 158,2 x 77,9 x 7,3 mm

Vikt 188 g, 94 %

Pris 8795 kr

System Ios

Systemversion 10.0.1

Chipset Apple A10 Fusion

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1700 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 9 (450 Mbit/s ned, 50 Mbit/s upp)

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), , Band 20 (800 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

Dubbla simkortsplatser Nej

Skärm

Mått 5,5 tum, 83 %

Upplösning 1920 x 1080 pixel

Pixeldensitet 401 ppi, 95 %

Typ LCD - IPS

Minne

RAM-minne 3 GB, 31 %

Lagringsminne 32 GB, 128 GB, 256 GB

Tillgänglig lagring 246,94 GB

Minneskortplats Nej

Kamera

Upplösning 12 Megapixel, 20 %

Kameraknapp Nej

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 7 megapixel, 29 %

Anslutningar

Anslutningskontakt Apple Lightning

Bluetooth 4.2

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Batteri

Kapacitet 2900 mAh, 58 %

Standbytid enligt tillverkaren 384 tim

Taltid enligt tillverkaren 21 tim

Trådlös laddning Nej

Övrigt

Tålig Vattentät

FM-radio Nej

NFC Nej

IP-klass IP67

Fingeravtrycksläsare Ja

Benchmark-tester

Antutu 6.0 183623

Geekbench 4: CPU Single-core 3447

Geekbench 4: CPU Multi-core 5597

Google Octane 25805, 63 %

Jetstream 1.1 166,06