Trots samarbete med svenska Rädda Barnen
Samsung anklagas för barnarbete i Kina
Fem kronor i timmen. Så mycket får barnen som arbetar i Samsungs fabriker i Kina.
Samsung släppte nyligen en rapport om villkoren för anställda i fabriker hos kinesiska underleverantörer till elektronikjätten. Enligt rapporten har man låtit göra inspektioner av över 100 tillverkningsfabriker. Inspektionerna visade bland annat på bristande säkerhet, övertidsarbete som bryter mot kinesiska lagar samt att ickemyndiga ungdomar tillåts hantera farliga kemikalier.
Däremot, konstaterar Samsung i sin rapport, hittade man inga tecken alls på att barnarbete förekommer någonstans bland de samarbetspartners man har. Det gjorde däremot China Labor Watch, som i en annan rapport tvärtom konstanterar att barnarbete förekommer på en tillverkningsfabrik i Dongguan i södra Kina.
Fabriken tillverkar framför allt skal till olika mobiltelefoner från Samsung. Child Labour Watch upptäckte barnarbete i fabriken redan för två år sedan, men trots att Samsung gjorts medvetna om detta så fortsätter fabriken alltså att använda barn för tillverkningen.
Får drygt fem kronor i timmen
I rapporten framgår också hur arbetsvillkoren ser ut för de anställda på fabriken, där det inte finns någon fackförening och där arbetarna enligt rapporten aldrig hört talas om att någon sådan skulle finnas. Skiften är tolv timmar långa med två raster om 30 minuter. Lönen för de som arbetar inom tillverkningen på fabriken ligger på motsvarande cirka åtta kronor i timmen, medan de barn som arbetar där uppges få bara två tredjedelar av vad vanliga anställda får - motsvarande knappt 5:50 kronor i timmen.
De flesta av de som arbetar på fabriken bor i korridorer i anslutning till den, där upp till tio personer delar rum. Det finns inget varmvatten i byggnaderna och ej heller någon luftkonditionering - detta i ett område där dyngsmedeltemperaturen är uppemot 34 grader om somrarna.
Från Samsung i Sverige vill man inte kommentera uppgifterna om barnarbete.
– Tyvärr så har vi inget mer att tillägga i frågan, säger Hanna Brenner, kommunikationsansvarig på Samsung, och hänvisar till de pressutskick som Samsung gjort sedan uppgifterna om barnarbete uppdagades.
Sedan China Labour Watchs rapport om barnarbete i tillverkningsfabriken i Kina släpptes har Samsung tillfälligt stoppat samarbetet med fabriken i fråga och ska nu utreda det inträffade. Enligt Samsung gjorde man själva en kontroll av fabriken bara dagar innan China Labor Watch var där, utan att Samsung då fann några tecken på barnarbete. Om Samsung själva kommer fram till att det pågått barnarbete i fabriken kommer man att helt avbryta samarbetet med fabriken i enlighet med företagets nolltolerans mot barnarbete.
Policy framtagen med svenska Rädda barnen
Samsungs nolltolerans mot barnarbete är framtagen tillsammans Centre for Child Rights and Corporate Social Responsibility i Kina, vilket är en organisation som är underställd svenska Rädda Barnen.
– Att skriva en policy är ju inga problem, det är bara ett papper om man inget gör med det. Det är riktlinjerna som företagen diskuterar med leverantörerna, att om vi nu hittar barn så är det den här processen som vi tycker att ni ska följa, som är det viktiga. Bara för att man har en policy betyder inte det att alla frågor är lösta utan man måste informera leverantörer och få in det i kontrakt, säger Britta Öström, Asien-chef på Rädda Barnen i Sverige.
Samsung själva hittade inga tecken på barnarbete genom sina egna kontroller, utan det var först när en utomstående organisation granskade fabriken i Dongguan som det upptäcktes. Vad beror det på tror du?
– Jag kan inte svara på vad det beror på att Samsung själva inte har upptäckt barnarbetet. Det kan handla om allt ifrån att barnen inte var där när de gjorde sina kontroller, det är ju sommarlov nu, eller att man inte har sett barnen. Eller så kan det bero på att fabriken, när det kommer kontrollanter som ofta är föränmälda, liksom har sett till att barnen inte finns där då, säger Britta Öström.
Vad har Samsung för ansvar för barnen som utsatts för barnarbete?
– Det där är en väldigt svår fråga, men drar man det till sin spets är det naturligtvis fabriksledningen som har ett ansvar för att de anställt barn som är underåriga, det är förbjudet. Men jag tycker väl att har Samsung skrivit på ett kontrakt där man säger att man inte vill ha leverantörer som använder sig av barn som är underåriga, då får man ta konsekvensen och prata med fabriksledningen eller att avbryta samarbetet.
Frågan om barnarbete är samtidigt väldigt komplex, menar Britta Öström.
– Det är en fattigdomsfråga som kommer försvinna på sikt, men just nu ser situationen ut som den gör. Barn kommer att jobba och just över sommaren är det här extra problematiskt.
Om det är en fattigdomsfråga - borde inte Samsung ha råd att betala mer än drygt fem kronor i timmen?
– Ja det där är en jättefråga att diskutera. Där beror det väldigt mycket på om det är Samsungs egen fabrik eller om man går in och man kanske är många som köper från samma fabrik. Då är det nästan omöjligt att säga att vi har en prisbild som ser annorlunda ut. Säg att det är tjugo företag som har ett kontrakt med fabriken, då är det väldigt svårt att säga att just för våra produkter betalar vi mer än alla andra. Det är inte så lätt som att säga att bara vi betalar mer.
– I slutändan skulle man förstås vilja att lönerna var högre och att vi därmed fick betala mer för våra prylar som vi köper, men det är en mycket mer komplex historia än att bara ett företag ska kunna höja lönerna för de som tillverkar produkterna.