-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
Avslöjar för mycket
Norge stoppar Apples kartor

En av fördelarna med Apples kartapp är att man kan se realistiska 3D-vyer av många städer. För realistiska visar det sig, för norska myndigheter som stoppar Apples flygfotografering.
Både Stockholm och Köpenhamn finns med i 3D i Apples kartor, men Oslo är än så länge en platt stad. Orsaken är att Apple hindrats av Norges säkerhetsmyndighet (NSM) från att ta de flygbilder som behövs för 3D-kartorna.
– Vi vill inte att man fotograferar med så bra precision att materialet kan användas för att kartlägga områden med behov av särskilt skydd, säger avdelningsdirektören Øyvind Mandt på NSM till norska Aftenposten.

Att särskilda områden undantas från kartmaterialet är dock inget nytt. I Sverige är till exempel Drottningsholms slott utsuddat (se bild) på Apples kartor och flera andra byggnader har fått samma behandling. Det norska fallet är speciellt eftersom det uppdagats att den nästan 100 år gamla lagen som det hänvisas till enligt källor upphörde att gälla 2005. Det här tolkas dock olika beroende på vem man frågar. På norska försvarsdepartementet tolkar man enligt Aftenposten det juridiska läget som att lagen trots allt gäller.
I Oslo har nu amerikanska ambassaden gått in för att försöka medla och på NSM säger avdelningsdirektören Øyvind Mandt till Aftenposten att man ska göra en intern utredning, men även titta på hur grannländerna löst liknande förfrågningar.
– Vi har den senaste tiden handlagt det här ärendet mer dynamiskt och redan gjort vissa justeringar, säger han till Aftenposten.