"Forkade" androider

Googles tjänster tappar mark i mobilen

Android har ett massivt marknadsövertag med nästan 80 provent av försäljningen fjärde kvartalet. Men nästan en tredjedel av telefonerna använder inte Googles tjänster.

Publicerad Senast uppdaterad

Diverse undersökningsföretag har sammanställt siffror för mobilförsäljningen under fjärde kvartalet 2013 och kommit fram till ungefär samma svar. Senast är ABI Research som kommer fram till att 77 procent av alla smartphones som såldes fjärde kvartalet 2013 använde Android som operativsystem. Men man har också tagit fram en siffra som på allvar borde oroa Google: Av de 221,5 miljoner Androidmobiler som såldes, hade nästan en tredjedel, 71,1 miljoner, använder den Open Source-version av Android som inte utnyttjar Googles tjänster.

Google skänker som bekant bort Android gratis till tillverkarna, och tjänar i stället poäng på reklam i telefonen och försäljning av appar. Den som inte vill vara med på detta kan ändå använda Android enligt reglerna för Android Open Source Project, men får då inte tillgång till Appbutiken Google Play eller Googles andra tjänster. Dessa androidversioner brukar även kallas "forkade" (efter engelskans fork in the road, eller vägskäl. Alltså att de skiljts åt från originalprodukten).

Nu verkar det som om allt fler tillverkare av Androidmobiler väljer det alternativet. Samma period för ett år sedan var bara 30 miljoner av 146,7 miljoner Androidmobiler "forkade. Framför allt är det i länder som Kina och Indien Androidmobiler utan Googles tjänster blir allt vanligare.

Även om standardversionen av Android med Googles tjänster fortsätter att öka i absoluta tal borde det oroa Google att allt fler tillverkare väljer bort Googles tjänster.

Vad tror ni? Kommer Google stänga dörren för "forkade" androider för att skydda sina inkomster? Skriv och tyck i kommentarerna!

Källa