Efter Microsofts köp av Nokia
Behöver Microsoft verkligen Nokia?
Mobils Erik Mörner minns en tid i mitten av 00-talet när Nokia inte gjorde många fel. "Vad som behövs idag för att rubba dominansen som Ios och Android står för är ett totalt nytänkande och det är något som varken Nokia eller Microsoft gjort sig kända för", skriver han.
För min del var Nokia 7650 början på magin. Jag satt i en trädgård i Hälsingland och tog bilder med hjälp av en mobiltelefon. Med hjälp av 7650. På den tiden var den tanken svindlande. Tiden som följde var för Nokias del inget mindre än storslagen. När jag i september 2006 för Mobils räkning rapporterade från lanseringen av Nokia N95 kändes det inte som om Nokia gjorde många fel.
Telefonen verkade ha nästan allt. Rent tekniskt låg den långt före konkurrenterna. Här fanns GPS, 3G och ett operativsystem där man kunde ladda ner olika program för att utöka funktionaliteten. Det var en smartphone och den var betydligt smartare än allt annat som gick att uppbåda då.
Nokia N95 var en telefon som trots att den redan från starten var bra med tiden växte och blev allt smartare. Uppdateringar och nya funktioner gjorde inte bara att den slapp ett par av barnsjukdomarna. År senare nyttjade jag min välanvända N95 till att ladda ner i sammanhanget högupplösta videopodcaster via 3G-nätet.
Det tog visserligen en stund, men framtidskänslan var tydlig. Det här var molntjänster innan begreppet ens fanns.
I det läge Nokia då befann sig förstår jag att man kände sig självsäkra. Det fanns fog för det. Samtidigt är det just då som Nokia hade behövt förnya sig.
En företrädare för Nokia gav nyligen uttryck för det, och jag tycker att det är tydligt att Nokia är den aktör som tydligast kämpat för att på alla sätt göra den satsning man gjort på Windows Phone till den framgång de hoppats att den skulle bli. Microsoft har i sammanhanget trots att de står bakom systemet hamnat på efterkälken, kanske ovana att spela rollen som utmanare.
I den senaste Windowsmobil jag testat tycker jag det för första gången i systemet är tydligt att här erbjuds vi något nytt och eftersträvansvärt. Nokia Lumia 925 visar med Nokias egna appar och arv som nu äntligen gör sig påmint även i Windows Phone att man kan erbjuda något eget. Den utvecklingen hade gått snabbare om man redan när jag i London 2011 hörde Stephen Elop förklara varför Nokia och Microsoft just inlett sitt strategiska partnerskap. Redan då var det tydligt att fördelarna att ha kontroll över både hård- och mjukvara var stora.
Ett köp löser inte Nokias problem
Under presskonferensen var Risto Siilasma relativt tydlig med att Nokia inte har musklerna att fortsätta på egen hand och inte kan förvänta sig att övriga mobiltillverkare som släppt mobiler med Windows Phone har samma driv.
I det sammanhanget är det tydligt att Nokia behöver Microsoft, men inte lika tydligt att Microsoft behöver Nokia. Att Microsoft nu köper Nokias mobildel löser inte problemen. Ja, Nokia har de senaste åren varit betydligt duktigare på att driva Windows Phone till framgång än vad Microsoft själva varit så där kommer vi säkert se framsteg. Samtidigt innebär en fusion att mycket kraft går åt till att samordna enheter som tidigare arbetat oberoende av varandra. Det här är tid som både Nokia och Microsoft hade behövt till faktiskt produktutveckling.
Vad som behövs idag för att rubba dominansen som Ios och Android står för är ett totalt nytänkande och det är något som varken Nokia eller Microsoft gjort sig kända för. Därför tror jag att uppstickare som Jolla, trots utmaningarna de står inför, kommer ha en tydligare påverkan på framtidens mobila enheter än den nya kombinationen Nokia + Microsoft.