Familjärt men efter

Test: Microsoft Office för Ipad

Microsoft har äntligen släppt Office till Ipad. Vi har kört de tre nya apparna och ser vad de går för.

Publicerad Senast uppdaterad

Enligt legenden har en Ipad-version av Office mer eller mindre varit färdigutvecklad sedan någonstans på hösten 2011 och sedan dess i stort sett legat och väntat på att få ett godkännande för släpp av Microsofts ledning. Samma legend hävdar också att det är Windows 8, RT och Windows Phone som bromsat upp det hela då det skulle se tokigt ut om prestigeprogrammen släpptes i pekskärmsanpassat format till konkurrerande plattformar först.

Men nu har de alltså anlänt och då till Ipad först, medan Windows Phone och Windows 8 än så länge får klara sig utan ”riktiga” Office i pekskärmsanpassat format. Efter att ha grävt i de tre apparna Word, Excel och Powerpoint ser vi lite varför det blivit så.

Men för att börja från början. Office till Ipad är gratis. För den facila summan av inga pengar alls får du tre dokumentvisare som kan hantera respektive format utan problem. Där skiljer sig inte Microsofts variant nämnvärt från det som funnits ute till Ipad sedan dag ett. Om du däremot är Office 365-kund och betalar 89 kronor per månad får du, utöver riktiga Office till fem datorer, även tillgång till redigeringsmöjligheter i apparna.

Hur är det med redigeringen då? Ett argument som alltid lagts fram till varför det är bättre med Microsofts Officeprogram än med tredjepartsalternativ är att olika typer av formateringar, formler och liknande fungerar betydligt sämre i tredjepartsprogram, eller inte alls för den delen. Med det i åtanke drog vi in en riktigt effekttung Powerpoint-presentation och en enormt kalkyltung Excelfil i respektive app genom Onedrive, som för övrigt är den enda molntjänsten du kan synka mot. Powerpoint-filen öppnades som den skulle, men att försöka redigera olika typer av animationer, nedräkningar och liknande begrep den sig inte på alls. Excelfilen sparkade bakut upprepade gånger och hostade fram ett antal meddelanden om inkompatibilitet. Till apparnas försvar ska det förvisso sägas att Office Web apps, den webbläsarbaserade varianten av Officepaketet från Microsoft, inte heller ville beblanda sig med de tungrodda filerna utan det var bara de riktiga programmen som installerats på vår dator som klarade av testfilerna utan problem. Gissningsvis är det den här typen av mer avancerad redigering som uppehåller ett pekskärmsanpassat Officepaket till Windows, då det vore riktigt dumt att tappa funktionalitet för lyxen att redigera med pekskärm.

Är de helt och hållet värdelösa då? Inte alls. Det finns väldigt många funktioner inbyggda redan från start och allt som erbjuds fungerar riktigt bra att redigera med en pekskärm. Excel blir alltid lite yxigt att försöka hantera på en pekskärm, som alla andra kalkylprogram, men Microsoft har gjort så gott det verkar gå på den fronten. Det finns för övrigt mängder med färdiga formler i Excel från start, så under förutsättning att du inte är en fullkomlig Excelninja kommer du att klara dig rätt bra på uträkningsfronten. Att hantera det mer grafiska i form av diagram tullar däremot lite mer på tålamodet och är väldigt begränsat i apputförandet. Här vinner dock Apples egen Numbers-app på den rena möjligheten att göra något snyggt av siffrorna.

Powerpoint sköter sig även det fullt godkänt för mobila tillämpningar. Just när det gäller presentationsprogram är det en ganska begränsad situation till Ipad, då många kontorssviter helt enkelt hoppar över den delen eller bara erbjuder en visare för det hela. Samtidigt har Microsoft en tuff match mot Apples egen Keynote och när det kommer till enkelhet och hur enkelt det är att få en ren och snygg slutprodukt (vilket är lite av poängen med den typen av program) är Apples app lite vassare. Däremot känns det som att det finns lite fler valmöjligheter i Powerpoint.

Word då? Orbehandlaren som mer eller mindre är standard i världen har vi ju inte nämnt. Många grundfunktioner finns med här, med enklare tabeller, figurer, sidhuvuden och så vidare. Även om det finns en hel del grafiska funktioner är Apples Pages bättre på att få till det hela snyggt, men för det som Word oftast används till, det vill säga att mangla ner sida efter sida av text, fungerar Microsofts app bättre då alternativen för att jazza upp texten med bilder och liknande sällan kommer i vägen för själva skrivandet. Undertecknad uppskattar särskilt funktionen att räkna antalet ord, något som inte är självklart i mobila ordbehandlare. Däremot saknar vi rättstavningsfunktionen som vanliga, och webbaserade, Word bjuder på. Här är den enda valmöjligheten att markera ord som Word tycker verkar felstavade, vilket knappast är gångbart om du använd programmet under en längre tid och har ett halvt lexikon med försvenskningar, egna ord, namn och liknande som minimerar antalet röda streck.

Microsoft Office för Ipad är en ren och snygg programsvit för dokumenthantering, helt klart. Låsningen till Onedrive gör det hela lite mer begränsat än de flesta andra kontorsprogram till surfplattor och om du är ute efter att göra snygga presentationer, diagram eller dokument är Apples Iwork till Ios ett enklare och bättre val. Samtidigt är ju huvudanledningen till att vi väntat i flera år på ”riktiga” Office att vi vill kunna köra mer avancerade dokument i mobil miljö. Där lyckas varken Microsofts egna webappar eller de nya apparna i de tyngsta fallen och om du vill ha full funktionalitet för Office till en platta får du lösa det genom Remote Desktop till en vanlig dator istället.

Ser vi det däremot ur synvinkeln att göra enklare redigeringar av befintliga dokument och att skapa åtminstone en bra grund för mer avancerad redigering senare på en dator fungerar Microsofts appar riktigt bra. Det är dock hård konkurrens på det här området och för det grundläggande ”bara redigera ett befintligt dokument” eller ”bara skapa grunden ute på resande fot” klarar rätt många programsviter av numera. Men om du redan prenumererar på Office 365 och använder det till dina vanliga datorer blir det mer enhetligt att använda Microsofts appar. Om inte annat är det en fingervisning om hur ett pekskärmsanpassat Office till Windows 8 kan komma att se ut.