Gymrat
Att bokföra sina framsteg i träningslokalen kan vara ett bra sätt att motivera sig för fortsatt träning. Gymrat ser till att du håller koll på allt från vikten på dina hantlar till hur många gånger du gett vad du har i bänkpressen.
För något år sedan när jag satt och plitade ner mina övningar på gymmet med papper och penna tänkte jag att detta borde kunna göras på mobilen. Jag gick då igenom 19 appar på temat gym log och fann att ingen fyllde mina behov.
Antingen var det för bökigt att mata in informationen, eller så var de för inriktade på motion och för lite på styrketräning, eller så kunde man inte lägga in egna övningar, och ingen hade något bra sätt att visa hur tung vikt man hade sist.
Det var ju ett tag sedan nu, så jag bestämde mig för att det var dags för ett nytt försök, och denna gång hittade jag Gymrat, som fyllde mina behov precis.
Principen är ungefär densamma som för andra liknande gym-appar, inklusive Jefit som kanske är den mest populära. Man har ett bibliotek av övningar att tillgå, och av dessa kan man komponera träningsprogram. När man sedan vill göra en logg väljer man ett träningsprogram och matar in hur många repetitioner och med vilken vikt man gör övningarna allteftersom.
Urvalet av färdiga övningar är rätt stort, men jag saknar rätt många övningar i maskiner. Det är ganska lätt att lägga till egna övningar och man kan vara precis hur ambitiös man vill med att mata in beskrivningar av övningarna, vilka muskler man tränar och till och med lägga in bilder. När man väl tränar är det lätt att klicka fram instruktionerna om man behöver bli påmind om hur man gör övningen rätt.
Det bökigaste momentet är att skapa en logg, men jag tycker ändå att det fungerar relativt smidigt att söka fram de olika övningarna och sortera dem i rätt ordning.
När man väl tränar kan man logga mer än bara vikt och repetitioner, man kan även ange hur lång tid man tillbringar med övningen. Det går dock bra att vara selektiv med vad man matar in om man tycker att sifferexercisen går för långt. En trevlig detalj är att programmet kommer ihåg hur många set, repetitioner och vilken vikt man hade på övningen senast och använder det som utgångspunkt. Man kan också från samma vy där man matar in övningen se vilken nivå man hade förra gången man tränade.
Programmet förutsätter att man gör sina övningar i den ordning de är sorterade. Hoppar du fram och tillbaka kan det få för sig att du är klar trots att du har övningar kvar. Det är dock enkelt att gå tillbaka och fylla i det som är kvar. Man kan i appen mäta vilka framsteg man gör på ett par utvalda övningar, men det finns ingen generell statistik. I loggen kan man snabbt se vilka dagar man tränade sist och vad man gjorde då.
Alla har säkert sitt eget system för att föra bok över sin styrketräning. Gymrat passar mig bra, men är tillräckligt flexibelt för att fungera för folk med olika preferenser utan att man kör fast i allt som kan protokollföras. ¶