Bara president Biden kvar

USA:s senat röstade ja för Tiktok-förbud

Det enda som står mellan ett komplett Tiktok-förbud är president Bidens namnteckning.

För några dagar sedan röstade amerikanska representanthuset med överväldigande majoritet ja till ett förslag på ny lag som skulle förbjuda videotjänsten Tiktok i hela USA om inte kinesiska ägaren Bytedance säljer tjänsten. Nu har även amerikanska senaten röstat till förmån för lagförslaget. I praktiken innebär det att det enda som saknas för att den omstridda lagen ska bli verklighet är att president Biden undertecknar den, något som han har sagt att han kommer att göra. 

Lagen kommer att ge Bytedance drygt ett år på sig att antingen sälja appen eller lämna den amerikanska marknaden fullständigt, samtidigt som app-butiker som Play Store och App Store inte får erbjuda appen. 

Bakgrunden till det kontroversiella lagförslaget, som kritikerna hävdar handlar om censur och hot mot yttrandefriheten, handlar om oro för att det kinesiska moderbolaget skulle användas av den kinesiska staten för exempelvis spioneri och propaganda. 

Tiktok diskuteras även inom EU, men här undersöker man om appens uppbyggnad är utvecklad för att stimulera unga användares kan leda till beteendeberoende främst hos unga användare och därmed påverka deras mentala hälsa. 

Även här i Sverige har Tiktok och liknande appar och tjänster hamnat i skottlinjen. För mindre än två veckor sedan meddelade samtliga partier i utbildningsutskottet att man vill kalla till sig flera av de stora teknikbolagen för utfrågningar angående hur deras produkter påverkar koncentration, psykisk hälsa sömn och stillasittande.